Влиятелният сенатор републиканец от Флорида Марко Рубио, който бе сред основните съперници на милиардера Доналд Тръмп в предизборната надпревара, за първи път изрази подкрепата си за него, съобщават световните агенции.

"За разлика от Хилари Клинтън Доналд Тръмп е готов да намали данъците, да обуздае разходите и да постави под контрол държавния дълг. За разлика от Барак Обама и Хилари Клинтън той възприема сериозно заплахата от радикални ислямисти и възнамерява да възстанови въоръжените ни сили", каза Рубио на конгреса на републиканската партия.

Тед Круз, друг републиканец, който бе конкурент на Тръмп, пък бе освиркан от делегатите, след като приключи речта си, без да подкрепи скандалния политик.

Круз честити на Тръмп, че си е осигурил номинацията на партията за президентските избори, но все пак не го подкрепи, изграждайки речта си около консервативните принципи.

Протести и арестувани

Служителите на реда в американския град Кливланд, щата Охайо, са задържали 17 участници в протестна акция, които се опитали да изгорят американското знаме.
Инцидентът е станал до комплекса, където и днес продължава националният конгрес на Републиканската партия.

Това е протестът, придружен от най-силно напрежение, от началото на четиридневния конгрес, който започна в понеделник. Хаосът за кратко попречи на делегати и журналисти да влизат в конгресния център.

Двама полицейски служители са били атакувани и са леко ранени.

На арестуваните ще бъдат отправени различни обвинения, включително подстрекателство към насилие и умишлено нападение срещу полицай.

Никой от задържаните няма да бъде обвинен заради опита за изгаряне на националното знаме, тъй като са защитени от Първата поправка на американската конституция, която гарантира свободата на словото.

Участниците в акцията са протестирали срещу расизма срещу етническите и расови малцинства в САЩ, както и срещу предложението за изграждане на стена по границата с Мексико.