Четирима души загинаха, а над 119 бяха ранени при самоубийствен атентат с кола бомба срещу германското консулство в северния афганистанския град Мазар и Шариф – столица на провинция Балх, съобщи АФП.

Няколко часа по-късно имаше втора атака.

Пострадалите са цивилни.

Според ДПА талибан камикадзе е блъснал кола, пълна с експлозиви, в оградата на консулството.

Взривът бил толкова мощен, че стъклата на прозорците на повечето сгради в района били изпотрошени. Именно от нарязвания със стъкла са наранени повечето от пострадалите.

Афганистанската полиция е отцепила района, но охранителите на германското консулство не са позволили на афганистанските сили за сигурност да влязат на територията на консулството и да направят оглед на щетите.

Според местен жител, цитиран от ДПА, около две минути след атаката се чули стрелби и викове „Аллах е велик“, които после стихнали.

Талибаните поеха отговорност за атентата срещу „нашествениците неверници“, като посочиха, че той е отмъщение за убитите при американски въздушни удари цивилни в друг северен град – Кундуз, преди няколко дни.

Говорител на талибаните, цитиран от ДПА, съобщи, че техни бойци са проникнали на територията на консулството, „за да продължат атаката“, но това не може да бъде потвърдено от независими източници.