От Лондон до Рим, минавайки през Берлин и Париж, такситата днес протестират срещу нелоялната според тях конкуренция на туристически автомобили с шофьори. Недоволството е насочено най-вече срещу практиките на американската компания Юбър (Uber), предаде Франс прес.

Протестното движение започна във Великобритания, където прословутите черни таксита, които работят заедно с туристическите автомобили с шофьори от години, се разтревожиха заради нарастващото присъствие на калифорнийската транспортна компания, която е в дъното на създалия се конфликт. Техните притеснения споделят и колегите им от други страни, които решиха да се присъединят към акцията им и да обявят европейска стачка, която е прецедент, уточни АФП.

"Юбър не спазва действащите регламенти и вече има значителни средства", като е оценявана на 17 милиарда долара, резюмира Серж Мец, президент и главен изпълнителен директор на френската централа на радио-такси Такси Же7.

В Рим таксиметровите шофьори планират да направят "стачка на обратно" или с други думи да работят цял ден и да събират най-много 10 евро за пътуване, за да приложат схемата на конкуренцията, "без правила, толкова дълго, колкото поискаме", се посочва на Таксистори (Taxistory), блога на таксиметровите шофьори.

Такситата в Милано стачкуват от 6.00 до 20.00 часа по Гринуич, гарантирайки минимално обслужване (транспорт на възрастни и болни хора, както и на хора с увреждания).

В Германия са насрочени шествия на таксита в Берлин и Хамбург. Германските таксиметрови шофьори се противопоставят на практиката на ЮбърПоп (UberPop) да свързва клиенти с частни лица, които имат шофьорска книжка и кола.

Във Франция федерациите на работодателите са начело на днешните протести. Част от техните симпатизанти трябва да се съберат на летищата "Орли" и "Роаси Шарл дьо Гол" в четвъртък от 6.00 часа честно време преди да се отправят в кортеж към Париж. Опасността на задръствания в столицата и околностите й е още по-голяма, тъй като този протест съвпада със стачка на служителите на националната железопътна компания, уточни АФП.