Американското списание Тайм публикува на уебсайта си списъка си на стоте най-влиятелни хора в света в пет категории: "титани", "лидери", "творци", "първопроходци" и "икони".

В групата на лидерите попадат президентите на САЩ, Китай и Русия Барак Обама, Си Цзинпин и Владимир Путин, канцлерът на Германия Ангела Меркел, премиерите на Индия, Израел и Гърция Нарендра Моди, Бенямин Нетаняху и Алексис Ципрас, както и лидерката на френския "Национален фронт" Марин льо Пен, бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън, кралят на Саудитска Арабия Салман ибн Абдул Азиз Ал Сауд и иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф.

Сред "титаните" са Джанет Йелън, шеф на Управлението за федерален резерв на САЩ, рапърът Кание Уест, генералният директор на "Макрософт", Сатиа Надела, шефът на "Епъл" Тим Кук, братята Чарлз и Дейвид Коуч, собственици на енергийната компания "Коуч индъстрийз" и светската знаменитост Ким Кардашиян.

В групата на изтъкнатите творци Тайм включва актьорите Брадли Купър и Джулиан Мур и режисьорите Кристофър Нолан и Ричард Линклейтър.

Като влиятелни първопроходци (пионери) са посочени астронавтът Скот Кели и актрисите Ема Уотсън и Рийз Уидърспун и др., а сред "иконите" са папа Франциск, певиците Бьорк и Тейлър Суифт и дизейнерката Диане фон Фюрстенберг.

По-рано тази седмица Тайм публикува и списъка на стоте най-влиятелни личности в света, съставен след гласуване на читателите на списанието.

Според ТАСС пръв по рейтинг е Владимир Путин с набрани 6.95 на сто от гласовете - повече от всеки друг политически, обществен или религиозен деец.