Тайландският престолонаследник се възкачи на престола като крал Рама X
Коронацията му ще се състои след година, когато баща му – покойният Пумипон Адулядет, бъде кремиран
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Маха Ваджиралонгкорн
Снимка: EPA

Престолонаследникът Маха Ваджиралонгкорн бе провъзгласен официално днес за нов крал на Тайланд под името Рама X.

Единственият син на покойния крал Рама IX (Пумипон Адулядет) прие предложението да се възкачи на престола на официална церемония в присъствието на временния регент генерал Прем Тинсуланон, на премиера Прают Чан-оча и на председателя на парламента Порнпеч Вичитчолчай в двореца в Банкок.

С това завърши формално процесът по провъзгласяването на 64-годишния Маха Ваджиралонгкорн за нов крал на Тайланд, който бе иницииран от правителството и парламента във вторник.

Почина най-дълго управлявалият монарх в светаПумипон Адулядет се възкачи на трона през 1946 г. и беше обединителна фигура в Тайланд

Обявен за наследник на трона през 1972 г., Маха Ваджиралонгкорн стана десетият крал от съществуващата от 234 години династия Чакри, основана от Рама Първи.

Маха Ваджиралонгкорн не зае трона веднага след смъртта на баща си на 13 октомври, каквато е традицията, а поиска по-дълъг период на траур.

Коронацията му ще се състои след година, когато баща му бъде кремиран.

Коронацията на следващия тайландски крал може да се отложи с годинаСамият престолонаследник е пожелал това, за има повече време да скърби за баща си
Използвани са материали на БТА
  • 0
    0
Още по темата
Свързани статии
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре