Световната здравна асоциация отхвърли призива да отмени или да отложи олимпийските игри в Бразилия заради вируса Зика. Според СЗО отмяната на събитието "няма да промени значително" разпространението на вируса.

В отворено писмо да световната организация над 100 водещи специалисти предупредиха, че с оглед на новите разкрития за болестта, провеждането на олимпиадата би било "неетично". Международният олимпийски комитет обаче прецени, че не вижда причина за отмяна на спортното събитие, нито за преместването му във времето.

Отвореното писмо е подписано от учени и медици от цял свят, включително от британския Оксфордски университет и университетите Харвард и Йски в САЩ. В обръщението си експертите твърдят, че неуспехът на властите да се справят с комарите и "отслабената" здравна система на страната са основателни причини за отмяната или отлагането на олимпийските игри "в името на общественото здраве".

Зика се разпространява чрез ухапване от комари и се свързва със сериозни увреждания при новородени. Епидемията на вируса започна в Бразилия преди година, но впоследствие се разпространи в над 60 страни, главно в Южна Америка и Карибския басейн.

Между февруари и април 2016 г. бразилското министерство на здравеопазването е регистрирало 91 387 предполагаеми случая на зараза със Зика. През април броят на бебетата, родени с дефекти, приписвани на вируса, е 4 908.