Независимият центрист Еманюел Макрон е новият президент на Франция. Той победи крайно дясната кандидатка Марин льо Пен, като спечели над 66% от гласовете на французите. 

39-годишният Макрон ще е най-младият президент във фреската история. В първите си думи след победата той обяви, че това е нова страница за Франция и ще бъде страница на преоткритата надежда и доверие за страната.

Опонентката му Льо Пен поздрави новия държавен глава и обяви, че нейният резултат е исторически за партията й и тя ще се бори за такъв на парламентарните избори идния месец.

Европейските и световните лидери реагираха положително на избора
. На финансовите пазари еврото поскъпна спрямо долара.

Анализаторите във Франция обаче отчитат и негативни тенденции – рекордни 11,5% от избирателите са пуснали или празна, или невалидна бюлетина, а общо 25% от регистрираните 47 млн. избиратели са се въздържали да гласуват.

Активността на вторият тур за първи път от 50 години насам е по-ниска от първия, а реално един от трима французи е отказал да направи избор.

Британската министър-председателка Тереза Мей е сред първите, поздравили новоизбраният френски президент. Двамата дори са разговаряли по темата Брекзит.

Канадският премиер Джъстин Трюдо също е поздравил новия президент на Франция в телефонен разговор и е изразил нетърпение да работят заедно.

Ще повлияе ли изборът на французите върху международната политика?