„Това са убийци, просто престъпници, които няма да ни уплашат. Цяла Испания е Барселона. „Рамбла“ отново ще бъде на всички“. Това написа испанският крал Фелипе VI в „Туитър“ след атентата във втория по големина и най-богат испански град, отнел живота на най-малко 13 души.

Лидерите на европейските институции, на много европейски страни и САЩ също използваха социалната мрежа, за да изкажат съболезнования и солидарност.

„Цяла Европа е с #Барселона. Мислите ни са с жертвите и засегнатите от този страхлив атентат“, написа председателят на Европейския съвет Доналд Туск:

„Мислите ми са с хората от #Барселона. Никога няма да бъдем уплашени от такова варварство“, гласи съобщението на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер:

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни също изрази солидарност с жертвите на терористичния атентат и даде „тотална подкрепа“ на испанските власти. „Целият ЕС е обединен в защита на мира“, написа той в „Туитър“:

„Всички мои мисли и солидарността на Франция са за жертвите на трагичната атака в #Барселона. Оставаме единни и решителни“, реагира президентът на Франция Еманюел Макрон:

„Великобритания е солидарна с Испания срещу тероризма“, заяви британският премиер Тереза Мей.

Говорителят на Ангела Меркел – Щефен Зайберт, осъди „отблъскващото нападение“.

Говорителят на папата каза, че главата на Римокатолическата църква се моли за жертвите и изразява съпричастност към испанския народ и семействата на загиналите.

Италианският премиер Паоло Джентилони написа: „Прекрасната и приятелска Барселона е атакувана. Италия работи тясно с местните и националните власти. Мислите ни са насочени към пострадалите“:

„Убийствената лудост на тероризма удари #Барселона. Отново сме солидарни и мислим за жертвите и семействата им“, коментира белгийският външен министър Дидие Райндерс.

Американският президент Доналд Тръмп написа: „САЩ осъждат терористичната атака в Барселона, Испания, и ще направи всичко необходимо, за да помогне. Бъдете твърди и силни, обичаме ви!“:

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън каза, че Съединените щати са в готовност да помогнат на испанските власти в разследването на инцидента. Той подчерта ангажимента на Вашингтон за залавянето на „терористи по света“:

Русия решително осъжда терористичната проява в Барселона, заяви руското външно министерство, цитирано от ТАСС. „Това зло няма никакво оправдание. Изразяваме съчувствие към народа на Испания. Скърбим заедно с вас“, добави министерството.

Българският президент Румен Радев също изрази солидарност с Испания. „Дълбоко потресен съм от нападенията в центъра на Барселона, при които загинаха и бяха ранени много граждани. Това е поредна терористична атака срещу европейска държава, която изисква да бъдем единни в борбата с тази обща за всички наши общества заплаха. В този труден момент България стои редом с приятелския испански народ. Съпричастни сме с болката на семействата, загубили своите близки, и се надяваме извършителите на тези престъпления да получат бързо и справедливо наказание. Солидарността и волята в борбата с терора ще надделеят над мракобесието“, се казва в изявление на президента Румен Радев, разпространено от неговия прессекретариат.

„Съболезнования на целия испански народ и на жителите на Барселона – коментира премиерът Бойко Борисов от Хасково. – Това е страшен бич. Тези непрекъснати дрънкания на оръжия са хранителна среда за терорима – Къде ли не беше – Лондон, Париж, Москва. Пази, Боже, само това мога да кажа“.

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева изрази съболезнования за жертвите в телеграма до испанския си колега Алфонсо Мария Дастис Кеседо.

Футболният клуб „Барселона“ не остана безучастен и също написа в туитъра си: „Дълбоко сме натъжени от атаката в нашия град. Всичките ни мисли са с жертвите, семействата им и хората на Барселона“: