След решението на американския президент Доналд Тръмп да забрани влизането на територията на САЩ на граждани от седем държави, редица световни лидери изразиха безпокойството си.

Канадският премиер Джъстин Трюдо заяви желанието на своята страна да приеме бежанци, независимо от тяхната вяра, предадоха световните агенции.

"На онези, които бягат от преследванията, от терора и войната, казвам: Канада ще ви приеме, независимо от вярата ви", написа в „Туитър” Трюдо.

"Многообразието прави нашата сила. Добре дошли в Канада", допълни Трюдо.

Този коментар той направи малко след като Белият дом реши да забрани пътуването до САЩ за три месеца на граждани на Ирак, Иран, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен и да замрази за 4 месеца програмата за приемане на бежанци в САЩ.

Трюдо не коментира директно решенията на Вашингтон.

За повече от година Канада прие около 35 000 бежанци от Сирия. Първата група бе посрещната лично на летището от премиера през декември 2015 г.

Холандия не подкрепя решението на САЩ да забранят влизането в страната на жители на седем мюсюлмански страни, се казва в разпространена днес съвместна декларация на премиера Марк Рюте и външния министър Берт Кундерс, цитирана от ТАСС.

"Холандия е убедена, че бежанците, бягащи от война и насилие, заслужават убежище, независимо от произхода и религиозната им принадлежност", се казва в документа.

"Ние сме осведомени за възможността от проникване на потенциални терористи под маската на бежанци, но тук трябва да изиграят ролята си службите за сигурност". "Съжаляваме за тази забрана (от страна на САЩ) и се обявяваме срещу нея", подчертават премиерът и външният министър.

Белгия не подкрепя решението на президента на САЩ Доналд Тръмп за отмяна на достъпа на гражданите на няколко държави с мюсюлманско вероизповедание, съобщиха местни медии, като се позоваха на изявление на говорител на премиера Шарл Мишел.

Същевременно белгийските власти ще се опитат по дипломатически път да получат обяснение за решението на Вашингтон. Белгия заявява, че няма да вземе пример от подобно решение.

Приемането на бежанци е дълг, заяви френският външен министър Жан-Марк Еро

Загрижеността за тежкото състояние на бежанците е дълг и страхът от тероризма не е основателна причина да им се отказва право на убежище, заяви днес френският външен министър Жан-Мар Еро, цитиран от Ройтерс.

Дискриминацията не е решение", подчерта външният министър.

Вчера френският президент Франсоа Оланд призова в телефонен разговор Тръмп да зачита бежанците.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес, че указът на американския президент Доналд Тръмп , забраняващ влизането в САЩ на граждани и бежанци от няколко предимно мюсюлмански страни, е погрешен и не може да бъде оправдан със съображения за сигурност.

Ирак планира да лобира срещу въведената от Вашингтон забрана иракчани да влизат в САЩ, изтъквайки, че двете страни трябва да запазят съюза си срещу групировката "Ислямска държава". Това съобщиха днес пред Ройтерс двама членове на иракския парламент, пожелали анонимност.

Засега иракското правителство отказва да коментира указа на американския президент Доналд Тръмп, с който се въвежда 3-месечна забрана за влизане в САЩ на хора от Ирак, Сирия, Иран, Судан, Либия, Сомалия и Йемен и се замразява за 4 месеца програмата за приемане на бежанци в САЩ.

Йемен е силно разтревожен от решението на Тръмп за временна забрана на пътуването до САЩ на йеменски граждани, предаде Ройтерс, като цитира йеменски представител, пожелал да запази анонимност.

Кризата с бежанците няма да бъде решена с издигането на стени, заяви турският премиер Бинали Йълдъръм на обща пресконференция с британска министър-председателка Тереза Мей в Анкара в отговор на въпрос за рестрикциите за имиграцията, наложени от американския президент Доналд Тръмп, предаде Франс прес.

"Регионалните проблеми не могат да бъдат решени със затваряне на вратите пред хората. Очакваме западният свят да направи повече, за да облекчи бремето на Турция. Можете да издигнете стена, но това не е решение. Тази стена ще рухне като Берлинската", каза той, като добави, че Турция е изразходвала около 26 милиарда долара за подслоняването на бежанци, предаде Ройтерс.

След редица сигнали на британски граждани, които попадат под ударите на указа, британският премиер Тереза Мей заяви, че при нужда ще предприеме съответни стъпки срещу САЩ.

"Имиграционната политика на САЩ е работа на правителството на САЩ, така както имиграционната политика на нашата страна трябва да бъде установена от нашето правителство. Но ние не сме съгласни с този тип подход. Ако той има влияние върху граждани на Великобритания, ние ще се намесим пред американското правителство", каза говорителят на Даунинг стрийт.