Светлинното замърсяване през нощта се увеличава, показа анализ на спътникови данни от 2012 г. до 2016 г., съобщиха световните информационни агенции.

За този период осветените площи на открито са се увеличили с около 2%. Като се има пред вид, че тогава масово навлизат в употреба светоизлъчващите диоди, които са с неуловима за спътниците синя светлина, светлинното замърсяване е нараснало повече.

Увеличаването на светлината през нощта в развиващите се държави е много по-бързо, отколкото в богатите страни. С малко изключения то е наблюдавано в цяла Южна Америка, Африка, Азия. Показателите не са се променили за много малко държави, като Италия, Холандия, Испания, САЩ, но действителното увеличаване може да е маскирано от "слепотата" на сензорите за синята светлина на светоизлъчващите диоди.

Площта на осветените райони е намаляла в Австралия заради пожарите и в засегнатите от война Сирия и Йемен.

Светлинното замърсяване има екологически последици. То нарушава естествените биологични цикли.

"Освен че заплашва 30% от нощните гръбначни и повече от 60% от нощните безгръбначни, изкуствената светлина се отразява на растенията и микроорганизмите - каза екологът Франц Холкер от екипа. - Тя застрашава биоразнообразието заради промяна на нощните навици, като възпроизводството или миграционните модели".

Ръководителят на екипа Кристофър Киба от германския изследователски център по геонауки допълни, че изкуствената светлина също скрива звездите, които хората са гледали хилядолетия.

Специалистите се надяваха, че с навлизането на по-ефикасните светоизлъчващи диоди потреблението на енергия по света ще намалее. Резултатите от изследването показват, че вместо това, използването на изкуствена светлина се увеличава, а с нея и потреблението на енергия.