Международната общност вдигна санкциите срещу Иран. ООН, ЕС и САЩ вече официално обявиха края на икономическите си санкции срещу Ислямската република.

Решението дойде след като Съветът за сигурност на ООН получи доклад от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), потвърждаващ, че Иран е изпълнил задълженията си съгласно ядреното споразумение със световните сили от 14 юли 2015 година.

По този начин докладът автоматично слага край на повечето санкции от ООН, заявиха дипломати, цитирани от Ройтерс.

Официалният край на международните икономически санкции срещу Техеран, свързани с ядрената програма на страната, беше сложен от ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини и външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф във Виена.

Получаването на доклада на МААЕ от Съвета за сигурност отменя седем предишни резолюции, което сега са заменени от една, приета на 20 юли, която продължава само някои ограничения.

Снимка: Reuters

Това постижение демонстрира, че международните опасения от разпространяване на ядрените оръжия най-добре се уреждат чрез диалог и търпелива дипломация, заяви говорител на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун.

Часове по-късно САЩ официално вдигнаха санкциите срещу Иран. Държавният секретар Джон Кери потвърди с официална декларация във Виена, че МААЕ е удостоверила, че Ислямската република изцяло е изпълнил изискваните от него ангажименти съгласно ядреното споразумение, предаде Ройтерс.

Снимка: Reuters

Европейският съюз също вдигна икономическите и финансовите санкции срещу Иран малко по-късно. 

Иранският президент определи новинара като "златна страница" в историята на Иран.

Поетапното вдигане на санкциите срещу Техеран деблокира около 100 млрд. долара активи на иранската държава.

Очаква се дневният износ на ирански петрол да скочи двойно - на 2 млн. и 200 хил. барела.

Предстои и голяма сделка с авиостроителя Еърбъс за покупката на 114 пътнически самолета.

Иран настоява, че ядрената програма на страната е предназначена единствено за мирни цели, но Израел продължава да подозира Техеран в опит да се сдобие с ядрено оръжие.

Снимка: Reuters

Резолюцията на ООН от 20 юли

призовава Иран да се въздържа от работа по балистични ракети, способни да носят ядрени бойни глави, в срок от осем години. Според критиците ѝ начинът, по който е формулирана, не правят резолюцията.

Резолюцията позволява снабдяването на Иран с технологии за белистични ракети и тежки оръжия като танкове и бойни хеликоптери с разрешение от Съвета за сигурност, но САЩ предупредиха ,че ще наложат вето на всяко подобно искане.

Ограниченията за технологиите за балистичните ракети са за осем години, а за тежките оръжия - за пет.

Оръжейно ембарго, не позволяващо на Иран да купува и продава оръжия, също остава в сила за пет години.

Резолюцията поставя ограничения върху трансфера на ядрена технология за Иран за мирни цели за 10 години. Тя позволява отново да бъдат наложени санкции от ООН на Иран, ако той наруши сделката през следавщите години.

Ако Съветът за сигурност получи оплакване за нарушение, ще трябва да гласува в срок от 30 дни резолюция, според която вдигането на санкциите остава в сила. Ако Съветът не гласува резолюция, санкциите автоматично ще бъдат върнати.

Тази процедура не позволява на страните с право на вето, договорили споразумението, като Русия и Китай, да блокират евентуалното връщане на санкциите.

Всички мерки и условия на резолюцията от 20 юли ще приключат след десетилетие, ако ядреното споразумение се спазва, припомнят експерти.