Целият свят скърби за тригодишното удавено дете Айлян Курди, което беше изхвърлено на брега в Турция.

В социалните мрежи се появиха десетки колажи и рисунки в негова памет, които изразяват гнева и тъгата от смъртта му.

Снимка: Twitter

Момчето, което се удави заедно с братчето си Галип и майка си Рихан край бреговете на Турция, ще бъде погребано в родното си място - сирийския кюрдски град Кобане.

Затрогващите илюстрации се разпространяват с хаштага #KiyiyaVuranInsanlik, което в превод от турски означава „Човечеството, изхвърлено на брега”.

„Зад статистиката стоят имена, а ужасът има лице!”, гласи един от надписите под илюстрациите.

Снимка: Facebook

„Неговото име е Айлян. Той беше на три. Удави се в морето с родителите си и 5-годишното си братче Галип. Те бягаха от насилието и бедността и се опитаха да стигнат до Европа. Те са символ на отчаянието на хиляди хора. Ето така трябваше да лежи в леглото си Айлян тази нощ. В безопасност. На топло. Жив. Нашата Европа не му позволи. Имаме нужда от друга Европа”, пишат други потребители.

Снимка: Facebook

 

 „Адът е реалността, в която живеем”, гласи надпис под една от рисунките.

Снимка: Facebook

В Twitter се появиха и снимки на Айлян и братчето му Галип.

Снимка: Twitter

„Почивайте в мир, Айлян и Галип Кюрди! Нека вашата жестока и незаслужена смърт предизвика действия, за да бъдат спасени други”, пише потребител в социалната мрежа.

Семейството на Кюрди опитва да стигне до Канада, където живее техен роднина. Бежански статут и виза обаче са им отказани. Затова предприемат фаталното пътуване. Покъртителните кадри предизвикаха шок в Европа и света.

"Има ли някой, за когото децата му не са най-ценното? Децата ми бяха прекрасни. Сутрин ме будиха с думите: "Татко, хайде да играем". Изгубих всичко", разказа бащата на удавените деца Абдуллах.

Канада незабавно предложи статут на бащата на загиналото дете. Той обаче го отказа. Решил е да се прибере обратно в родния си град Кобане, където да погребе семейството си.

"Искам само да седна до гробовете на децата и на жена ми и да си изплача мъката", казва почерненият баща.