„Аз съм Шарли!” – под това мото светът излезе единен днес пред лицето на заплахата. Всички водещи европейски вестници излизат с огромни заглавия и снимки, посветени на трагедията.

Американският президент Барак Обама заяви, че терористичният акт в Париж показва страха на терористите от свободата на словото. Папа Франциск изрази възмущение от деянието. Представител на мюсюлманите във Франция призова вярващите да излязат на протести срещу смъртоносната атака.

Хиляди хора във всички точки на света се събраха, за да изкажат възмущението си от нелепата смърт на 12 души.

Стотици излязоха на поклонения във Вашингтон и Ню Йорк, Монреал, Рио де Жанейро и Сао Пауло и др.

Хората навсякъде по света носеха плакати и надписи "Аз съм Шарли".

Реакции

„Терористична атака срещу медия е терористична атака срещу свободата на словото. Това е непростимо”, заяви японският премиер Шиндзо Абе.

„Това е варварски акт на ужасяваща жестокост. За съжаление, трябва да сме готови за още подобни нападения, защото Ислямска държава вече обяви война на целия свят”, каза на свой ред австралийският премиер Тони Абът.

„Ужасяващият терористичен акт цели да ни разделя. Не бива да попадаме в този капан. Трябва да сме солидарни и да се борим с омразата и разделението”, заяви и генсекът на ООН Бан Ки-мун.

Турският премиер Ахмед Давутоглу беше категоричен: „Нищо не може да оправдае подобна жестокост. Не бива да допускаме такива инциденти да се превръщат в конфликти на културна основа, които да ескалират съществуващото вече напрежение”.

Тревога по света

Властите по света затягат мерките за сигурност на ключови обекти. В Ню Йорк е подсилена охраната на френското посолство. Испанските власти повишиха нивото на заплаха от тероризъм от втора на трета степен по четирибалната скала. Засега страната не е изложена на непосредствена заплаха, успокои министърът на вътрешните работи Хорхе Диас.

По-рано беше съобщено, че заради подозрителен пакет в сграда, в която се намират офиси на испанската медийна група PRISA в Мадрид, са били евакуирани намиращите се в нея хора.

Там са разположени редакциите на три големи вестника.

Италия също предприе превантивни мерки, а шведските власти засилиха охраната на художника Ларс Вилкс, нарисувал пророка Мохамед като куче, след атаката срещу френското списание.

  • Мнима жертва на атентатите в Париж осъдена на 6 месеца затвор
  • Измина една година от атентатите в Париж
  • Година след парижките атентати животът във Франция стана по-суров
  • Франция почита загиналите при терористични нападения на 19 септември
  • „Приятел” на парижките атентатори хванат с българска лична карта
  • Френските служби знаели за атентатите в Париж 141 дни по-рано
  • Двама бежанци, задържани в Австрия, са разпознати като джихадисти от Париж
  • Белгийските власти откриха квартирите на част от парижките атентатори
  • Появиха се кадри на бягащия Салах Абдеслам
  • Намалиха нивата на терористична заплаха в Брюксел