В събота сутрин жилищен квартал в украинския град Мариупол беше ударен от реактивни системи за залпов огън „Град“. Броят на загиналите достигна 30 души, а ранените са над 100, се посочва в интернет сайта на Донецката областна администрация. Сред жертвите има две деца – 15-годишно момиче и момче на около 5 г.

Президентът Петро Порошенко обяви днешния 25 януари за ден на траур. Паметта на загиналите ще бъде почетена с минута мълчание точно по обед. Държавният флаг на всички учреждения ще бъде спуснат. Отменят се развлекателните прояви и концертите, както и спортните състезания.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц осъди стрелбата в Мариупол, като обвини опълченците в нарушаване на Минския протокол, предаде РИА „Новости”. „Призовавам Русия да използва своето значително влияние, за да обуздае и прекрати дейността на тези войнствени сили, да прекрати потока от оръжия, пари, персонал и разузнавателни данни към бунтовниците, да затвори границата и да седне на масата за преговори”, добави той.

Президентът на Украйна Петро Порошенко, намиращ се в саудитската столица Рияд, е провел редица двустранни срещи със световни лидери и е постигнал споразумение относно необходимостта за провеждане на преговори във „женевски формат” , с участието на САЩ, ЕС, Украйна и Русия, относно украинската криза. „Целият свят е потресен от ужасната трагедия в Мариупол. Злото ще бъде наказано. Ние подчертаваме, че украинските специални служби и силови структури разполагат с неоспорими доказателства относно това, кой е организирал и изпълнил тази терористична атака”, заяви Порошенко.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун също осъди ракетната атака срещу контролирания от украинското правителство град Мариупол. Той отбеляза, че ракетите явно са били насочени преднамерено срещу гражданските райони, което представлява нарушение на международния хуманитарен закон.

Европейският съюз пък обмисля възможността да свика извънредно заседание на министрите на външните работи следващата седмица, за да санкционира офанзивата на проруските бунтовници в Източна Украйна, съобщи АФП, като цитира анонимни осведомени източници.

Съветът за сигурност на ООН не успя да приеме изявление относно ситуацията в Украйна. Декларациите на Съвета изискват единодушно одобрение. Руската мисия заяви, че не е бил постигнат консенсус, тъй като британската делегация настоявала за осъждане на "някои изявления на опълченците", и напомни, че западните страни членки на Съвета през цялото време на конфликта са отказвали да осъдят "каквито и да било изявления или действия на ръководството в Киев".

  • Русия е главният враг на Украйна, се казва в новата украинска военна доктрина
  • ЕС удължава с шест месеца санкциите заради конфликта в Украйна
  • Бан Ки Мун осъди възобновяването на насилието в Украйна
  • Порошенко пак поиска да бъдат разположени миротворци в Украйна
  • Порошенко обвини Путин, че "иска цяла Европа"
  • Порошенко: Няма гражданска война в Украйна, има окупирана територия
  • Драматично видео показва как се нарушава примирието в Украйна
  • Ройтерс: Русия разполага тежка военна мощ на границата с Украйна
  • САЩ дадоха нови кредитни гаранции на Украйна
  • Президентът на Украйна подписа спорни закони за десъветизация на страната