Светът гледа към Турция: Остават броени часове до референдума
Обстановката в южната ни съседка следят специалните пратеници на bTV репортерът Петър Нанев и операторът Красимир Първанов
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    2
2111345261.jpg

Остават броени часове от кампанията за референдума в Турция. На него съседите ни ще направят ключов избор – дали да дадат повече правомощия на президента Реджеп Ердоган.

Обстановката в южната ни съседка следят специалните пратеници на bTV репортерът Петър Нанев и операторът Красимир Първанов.

Бинали Йълдъръм – последният турски премиер?Ако конституционната реформа бъде одобрена на референдума на 16 април, пълномощията на премиера ще бъдат прехвърлени върху държавния глава

Официалният край на кампанията е днес. В Истанбул президентът Ердоган се обърна към своите симпатизанти. Голяма демонстрация имаха и опозиционно настроените жители на града.

Истанбул е ключов и за двата лагера, защото там се намират около 15% от избирателите в Турция. Общо 9,5 млн. души са регистрирани като гласоподаватели.

Крайбрежната улица на Босфора в европейската част на Истанбул се изпълни с флагове, на които пишеше „Не”.

Журналистът и писател Мелтем Йълмаз обясни, че рейтингът на Ердоган и партията му спада, защото налице вече е обединена опозиция срещу политиката на правителството, а кампанията за референдума на властта била много агресивна.

„Фразата, че хората, които не подкрепят референдума са терористи – за мен това е знак за агресивна кампания”, казва Йълмаз.

Един от лидерите на най-голямата опозиционна партия – народно републиканската, потвърди тези думи. Сезгин Танръкулу е убеден, че ако предложените поправки в конституцията бъдат одобрени, Турция ще обърне гръб на демократичната република.

„Ще стигнем до един автократичен режим, нещо, което е много различно от демокрацията. Вярно, че президентът ще има мандати, но новият режим няма да може да се следи и контролира, нито от прокурорите, нито от съдиите. Всичко ще решава Ердоган”, заяви Танръкулу пред bTV.

Реджеп Ердоган отправи нови критики срещу европейските държавиСпоред последните анкети на социологическите агенции сочат преднина за положителния вот на референдума

Симпатизантите на властта се събраха в центъра на Истанбул, за да приветстват президента и премиера, Ердоган отново отправи критики срещу Европа.

„Те се притесняват, защото Турция ще стане дори по-силна с новата система. Оставиха ни да чакаме 54 години пред вратата им. Винаги съм казвал, че ако копенхагенските критерии не работят, ние ще продължим нашия път с критериите на Анкара”, заяви той пред събралото се множество.

Турският президент каза още, че някои европейски страни са водели крещяща кампания срещу предложенията за нова система на управление в страната му.

Социолозите не се ангажират с твърда прогноза за крайния резултат от референдума. Една от големите социологически агенции Конда дава леко предимство на гласовете „да”. Според тяхното проучване резултатът ще бъде 51,5% срещу 48,5 процента за „не” при 90% избирателна активност.

Утре вотът ще се охранява от близо 300 хил. униформени, които ще следят за безопасното протичане на референдума в цялата страната, тъй като Турция продължава да е в извънредно положение след опита за преврат.

  • 0
    2
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре