Решаваща среща в търсене на мир за Украйна започва тази вечер с участието на лидерите на Русия, Германия, Франция и самата бивша съветска република.

Нещо повече - срещата тази вечер може да има много по-голямо значение, отколкото предполагаме - не само за ситуацията в Украйна, но и за целия свят и съществуващия глобален ред.

Това може да звучи твърде апокалиптично, но именно за това предупреди от трибуната на Европейския парламент върховният представител на ЕС по външните работи Федерика Могерини.

На този фон, президентът на Украйна Петро Порошекно, призова към незабавно спиране на огъня и изтегляне на въоръжените сепаратисти от окупираните райони, както и на всички чуждестранни военни от територията на Украйна, визирайки руските военни.

Оръжията дрънкат – и гърмят

На този фон, обаче, боевете на Изток се ожесточават. Най-малко 50 души са загинали в района за последното денонощие.

16 от тях бяха убити при ракетна атака в контролирания от Киев град Краматорск. Девет души станаха жертва на минометен обстрел рано тази сутрин срещу в крепостта на сепаратистите Донецк.

Проруските бунтовници съобщиха, че са загубили няколко бойци. Украинските войници са дали 19 жертви.

В същото време, лидерите и на демократите, и на републиканците предложиха на американския конгрес отпускане на военна помощ на Украйна в размер на 1 милиард долара.

Шанс, който не бива да се пропуска

Тази вечер в столицата на Беларус лидерите на така наречената нормандска четворка ще се опитат да договорят пътна карта за мир. Преди това в Минск заседава Контактната група с участието на проруските сепаратисти и на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Според правителството в Берлин инициативата дава "лъч надежда" за уреждане на кризата, но нищо повече от това.

"Въпреки цялата несигурност, струва си да се опита тази инициатива, в интерес на страдащите хора в Източна Украйна.", заяви говорителят на германския канцлер Щефан Зайберт.

Руският външен министър Сергей Лавров обаче отчете напредък в подготовката на форума: "И двете страни сме убедени, че няма военно решение на конфликта. Пътят към мира се състои в пряк диалог между Киев и онези, които бранят земята си на югоизток. Ние трябва да защитим правата на всички, които живеят в Украйна."

Украинският президент Петро Порошенко заяви, че е готов и за мир, и за война. А при ескалация на конфликта - и на крайни действия: "Аз, правителството и парламентът сме готови да въведем военно положение в цяла Украйна. И при никакви обстоятелства няма да се бавя с това решение, ако безотговорните действия на агресора доведат до сериозна ескалация на конфликта."

Американският президент Барак Обама предупреди, че ако преговорите се провалят, Вашингтон може да вземе решение за доставката на смъртоносно оръжие за Киев, въпреки неодобрение на повечето европейски лидери.

А българи умират

На този фон, наши сънародници съобщиха пред bTV още в края на миналата седмица за десетки загинали етнически българи от началото на конфликта.

Освен заради военните действия, стана ясно, че някои от тях са починали от глад.

В Южна Бесарабия живеят между 230 хиляди и половин милион българи. Местни организации алармираха, че заради масовите откази на наши сънародници да бъдат мобилизирани, украински войски се струпват в подстъпите към териториите, населени с етнически българи.

  • Русия е главният враг на Украйна, се казва в новата украинска военна доктрина
  • ЕС удължава с шест месеца санкциите заради конфликта в Украйна
  • Бан Ки Мун осъди възобновяването на насилието в Украйна
  • Порошенко пак поиска да бъдат разположени миротворци в Украйна
  • Порошенко обвини Путин, че "иска цяла Европа"
  • Порошенко: Няма гражданска война в Украйна, има окупирана територия
  • Драматично видео показва как се нарушава примирието в Украйна
  • Ройтерс: Русия разполага тежка военна мощ на границата с Украйна
  • САЩ дадоха нови кредитни гаранции на Украйна
  • Президентът на Украйна подписа спорни закони за десъветизация на страната