Самолетът Су-24 е известен като „фехтовачът” на руската авиация. Причината е удължената му носова част. Бомбардировачът е основната ударна сила на авиационните сили, които Москва изпрати в Сирия.

По-рано днес един от самолетите Су-24 беше свален от турски изтребители F-16 на границата си със Сирия. Според турските власти неизвестен изтребител е навязал във въздушното пространство на Анкара. След неколкократни предупреждения е бил свален. Москва твърди, че бомбардировачът не е напускал въздушното пространство на Сирия.

Су-24 (по класификацията на НАТО - Fencer-D, бел. ред.) е фронтови бомбардировач с изменяема геометрия на крилото. Предназначен е за нанасяне на ракетни и бомбени атаки във всякакви метеорологични условия, както денем, така и нощем. Едно от основните му предимства е способността да лети и да нанася удари на ниска надморска височина.

Главен конструктор е Евгений Фелснер. A първият полет на Су-24 е извършен през 1976 г.

Снимка: Reuters

Специалната изчислителна подсистема СВП-24 "Гефест", с която самолетите са оборудвани от 2008 г. насам, разширява възможностите им за търсене и поразяване на цели.

Всички самолети от модела, които се използват от Русия във военната им кампания в Сирия ,са от модификацията Су-24М. Сред спецификациите му влизат автоматични полети със следене за релефа на местността на височина от 50 м. Су-24М може да нанася удари както по наземни цели, така и по такива във водата.

Максималната скорост, която развива при полет над земна повърхност е 1250 км/ч. Машината разполага с два турбореактивни двигателя  АЛ-21ф-3А.

Су-24 и неговите модификации са използвани в Русия, Азербайджан, Казахстан, Узбекистан и Украйна.

Чия жертва стана той?

F-16 е още един ветеран от Студената война. Американската машина е може би най-масово използваният изребител от силите на НАТО, на въоръжение в повече от 20 държави.

Именно турски F-16 участват в днешната акция по прихващането на руския бомбардировач.

Този самолет е в серийно производство от 1978 година. Той е със съвсем различно предназначение от сваления руски самолет.

F-16 е от така наречения "лек тип" изтребители прехващачи, които се използват за завоюване на господство във въздуха.

  • Отвориха черната кутия на сваления руски Су-24 (ВИДЕО)
  • Путин: Нямаме проблеми с турците, а с властта в Анкара
  • Откриха черната кутия на сваления руски военен самолет
  • Ердоган: Анкара ще намери алтернативни на Русия доставчици на петрол и газ
  • Посланик Гьокче: Санкциите на Русия няма да поставят Турция на колене
  • САЩ възпират Турция от военно участие в Сирия
  • НАТО обсъжда отношенията си с Русия на среща в Брюксел
  • Путин повтори: Турция свали самолета ни заради петрола на ИДИЛ
  • И наши превозвачи пострадаха от търговската война на Русия и Турция
  • Русия вече не иска турски плодове и зеленчуци