Шокиращо видео със студентка от Университета на Кайро предизвика възмутителни коментари в социалните мрежи през последните дни. То показва как млада жена с розова блуза и прилепнали дънки става обект на подсвирквания и сексуални обиди, докато минава през кампуса на учебното заведение.

Докато момичето се движи, около нея постепенно се събира голяма тълпа мъже, които очевидно се държат арогантно. Клипът показва още как охраната на университета придружава студентката извън кампуса. До това се стига, след като момичето за кратко се скрива в една от сградите заради група мъже, опитали да свалят дрехите й. Това обяснила самата жена по-късно пред местни медии.

Случаят предизвика вълна от недоволство сред редица женски организации в Египет, особено след като ректорът на университета Габер Насер публично обвини студентката за случилото се и определи облеклото й като „малко необичайно”. По-късно в Туитър Насер се извини за първоначалните си коментари и заяви, че виновните за инцидента в кампуса трябва да бъдат наказани.

Повечето студентки в Университета на Кайро, като повечето жени в Египет, избягват предизвикателните дрехи, посочва британският „Индипендънт”. Статистика на ООН от миналата година показва, че 99,3% от египтянките са ставали обект на „сексуални нападки” и грубо държание вследствие на по-фриволно облекло.

Проблемът се задълбочава от факта, че сексуалният тормоз в Египет не се третира от закона като престъпление. Най-малко два законопроекта за криминализиране на този акт спрямо жените в страната са били предлагани на законотворците, но са отпадали заради изключително ниска подкрепа.

Ето и самото видео: