Над 100 студенти от католическия университет „Нотр Дам“ в Индиана напуснаха демонстративно реч на американския вицепрезидент Майк Пенс, която той изнасяше за тяхното дипломиране и след като получи почетна степен от висшето учебно заведение.

Протестната акция е проява на солидарност към университетската общност, засегната от политиката на президентската администрация и в частност на Пенс като вицепрезидент и преди това като губернатор на Индиана, обясниха организаторите от студентската организация We Stand в отворено писмо.

Според тях участието на вицепрезидента в церемонията и достояването му с титла е вид одобрение на политики и действия, които пряко противоречат на католическите ценности и учение и уязвяват членове на университетската общност.

Снимка: Reuters

Като губернатор и сега, като вицепрезидент, Пенс атакува защитата на човешките права на ЛБГТ общността, отхвърли програмата за разселване на сирийските бежанци, подкрепи противоконституционната забрана и насочена срещу религиозни малцинства, посочват студентите.

„Всички тези политики оскърбяват и маргинализират нашите братя и сестри заради тяхната религия, цвят на кожата и сексуална ориентация“, обясняват организаторите. 

Освен предварително подготвената демонстрация, те са инициирали и подписка против избора на Пенс за гост в церемонията, подкрепена от близо 2000 души.

Това не е първият случаи на протест на студентите от „Нотър Дам“ – за последно това се случва през 2009 г. при президента Барак Обама. 

Престижният американски университет е известен с традицията си в него да гостуват американски президенти и до момента церемонията по дипломирането е била уважена от шестима. Това е първият случай, в който ролята е поета от вицепрезидент.

Наскоро студенти от университета „Бетюн Кукман“ в Дейтона бийч, Флорида, освиркаха и обърнаха гръб на американския министър на образованието Бетси Девос, докато тя четеше реч на дипломирането им.