Почина четвъртата жертва на вчерашния атентат в Брюксел, съобщиха медиите в Белгия, цитирани от БТА. Портиерът на Еврейския музей в града, прострелян вчера, бе приет в много тежко състояние в болница и е издъхнал днес следобед. Останалите, загинали на място, са двама туристи от Тел Авив и французойка, работела в музея на доброволни начала.

Издирването на стрелеца продължава, той все още е на свобода и въоръжен, а самоличността му не е установена. По всяка вероятност става дума за „вълк единак" по израза на специалните служби.

Стрелецът, извършил атентата срещу Еврейския музей в Брюксел в събота още е на свобода и самоличността му не е установена, обяви Белгийската федерална прокуратура по-рано в неделя.

Предстои негов фоторобот да бъде представен пред обществеността по-късно в неделя, тъй като следователите разполагат със снимки и видеозаписи от мястото на инцидента. Прокуратурата призова за съдействието на свидетели.

Заловеният преди ден мъж, заподозрян първоначално в съучастие, е получил статут на свидетел и е освободен. Все още не всички семейства на жертвите са уведомени по каналния ред. От прокуратурата уточниха, че една от трите жертви е французойка - вероятно това е жената, сътрудничила на доброволни начала в музея. Белгийски гражданин на 23 години, портиер в музея, е приетият в болница с опасност за живота. Останалите две жертви са еврейски туристи от Тел Авив.

Прокуратурата пояснява, че от иззетите записи е очевидно, че нападателят е бил „добре подготвен", вероятно е действал сам и е въоръжен.

Федералното обвинение не потвърждава, че в случая става дума за антисемитско действие. Вътрешният министър Жоел Милке снощи определи нападението като антисемитски терористичен акт.

Министърът на външните работи Дидие Рейндерс, който вчера бе сред първите, пристигнали на мястото на атентата, разпространи съобщение, с което благодари на многобройните си колеги, изразили съболезнованията си на цялата белгийска общественост.

Според експерти в борбата с тероризма случаят напомня на действията на Мохамед Мера във Франция преди две години, когато той застреля три деца и мъж пред еврейски колеж в Тулуза. По тяхно мнение подобно нападение може да бъде свързано или с представители на десните партии или с ислямистки групи.

Ислямистите изглеждат по-вероятен виновник, тъй като атентатът бе извършен в деня преди изборите за Европейския парламент, а това съвпада с техните възгледи срещу демократичния обществен ред.

Експертите са на мнение, че Белгия е изправена пред една от двете най-големи опасности в областта на тероризма, които са взимането на заложници или терорист на свобода. В случая терористът е все още свободен и това прави опасността от ново нападение непосредствена.