Стрелецът от Тексас – бивш военен
Бил осъден и уволнен от армията заради семеен тормоз
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
След стрелбата в Тексас

Нападателят, който уби най-малко 26 души в църква в Тексас, е бил уволнен дисциплинарно от Военновъздушните сили на САЩ по обвинения, че малтретира съпругата и детето си, предаде АП. Стрелецът беше открит мъртъв, като все още не е ясно дали е бил ликвидиран от властите, или се е самоубил.

Мястото на трагедията е малка баптиска църква в малкия град Съдърланд Спрингс. По време на неделната служба, малко след 11 часа, мъж облечен целият в черно и с бронежилетка нахлува и храма и стреля напосоки.

Свидетели съобщават за чути над 20 изстрела. На място загиват над 20 души. Сред тях цели семейства, бременна жена, дъщерята на пастора. Жертвите на възраст между 5 и 72 години.

След стрелбата мъжът излиза от църквата и се насочва към автомобила си. Местен жител се опитва да го задържи, но не успява. Следва преследване. Малко по-късно мъжът е открит мъртъв, а в автомобила му са намерени и други оръжия. Жителите от градчето нарекоха "герой" съседа си, който успява да простреля нападателя. 

Говорителката на американските ВВС Ан Стефанек съобщи, че през 2012 г. нападателят е бил осъден на 12 месеца затвор от военен съд. Той е бил понижен в чин, а през 2014 г. - уволнен за лошото си поведение. Нападателят е служил в логистичния отдел на база в Ню Мексико от 2010 г. до уволнението си. 

Мъж откри стрелба в църква в Тексас, има загинали (СНИМКИ и ВИДЕО)Стрелецът е бил ликвидиран от властите

Официално на пресконференцията не беше съобщено името на нападателя, а само, че това е бял мъж, ненавършил 30 години. По-рано пожелали анонимност източници съобщиха пред АП, че това е Девин Кели, живял в предградие на Сан Антонио. Няма данни за връзки между него и организирани терористични групи.

Стрелбата в Тексас
Снимка: EPA

Според данни от издадена му глоба той е бил на 26 години.

Съседи на Кели съобщават, че през последните дни са чували интензивна автоматична стрелба от дома му.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който се намира в Токио, нареди държавните знамена над институциите да бъдат спуснати до средата в знак на траур за жертвите на нападението.

Президентът на САЩ: Стрелбата в Тексас е проблем с психичното здраве, не с оръжиятаРано е веднага след нападението да се говори за контрол върху оръжията, посочи Тръмп

Преди да се срещне с президента японският премиер Шиндзо Абе заяви, че иска да изрази солидарността на своята страна със САЩ в този труден момент.

Това е най-кървавата масова стрелба в историята на щата Тексас.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре