Младежът, който уби 9 души и рани 16 други в района на търговски център в Мюнхен, е имал психически проблеми, обявиха от баварската прокуратура на извънреден брифинг.

Обвинителите подчертаха, че няма никакви данни стрелецът, който е от ирански произход, да е бил радикализиран или действията му да са били политически мотивирани. Той се е лекувал от депресия.

Младежът е бил обсебен от темата с масовите убийства с огнестрелно оръжие, като в стаята му е била открита книга със заглавие „Бяс в душата ми – защо учениците убиват”.

"Има очевидна връзка на снощното нападение в Мюнхен с норвежкия масов убиец Андерш Брайвик", посочиха от прокуратурата. Вчерашната атака съвпадна с петата годишнина от отнелите 77 човешки живота нападения, извършени от десния екстремист.

Стрелецът от Мюнхен, който се самоуби преди да бъде заловен, няма досие и не е бил познат на полицията, стана ясно още днес. През 2010 г. е бил жертва на кражба, а през 2012 г. е получил лека телесна повреда.

Той не е имал разрешително за оръжието на престъплението – 9-милиметров „Глок” с общо 300 патрона.

Разследващите са установили, че стрелецът е проникнал във фейсбук профила на млада жена и е разпратил съобщение, призоваващо колкото се може повече хора да отидат в мола, за да ползват намаления в ресторанта на "Макдоналдс", където той след това откри огън.

Жертвите на стрелбата са главно деца - три на 14 г., две на 15 г. и едно на 17 г. Възрастни на 19,20 и 45 години са останалите убити.

Според Би Би Си, сред убитите има две млади жени и млад мъж, които са от косовски произход. "Ройтерс" цитира външен министър, според когото други три от жертвите са турци. По предварителни данни, друг от загиналите е гръцки гражданин.