Джихадисти държат 170 заложници в хотел „Радисън” в малийската столица Бамако. Съобщава се за най-малко трима въоръжени нападатели, като се появиха и сведения за общо 10 души.

По последна информация малийските сили власти са нахлули в хотела. До момента са освободени 80 души. Служители на Еър Франс са сред освободените. Сред похитените има граждани на Турция, Франция, Белгия и Китай.

Френските власти изпратиха елитни части да помогнат при освобождаването на заложниците.

Според един от освободените заложници нападателите в хотела говорели английски.

Трима души са били убити, като сред тях са както служители, така и гости на хотела. Малийските власти са успели да освободят 10 души до момента. По-рано джихадистите пуснаха част от заложниците, които могат да цитират Корана. Трима турски граждани, служители на авиокомпания, са успели да избягат.

Районът около хотела е отцепен от местната полиция. Властите потвърдиха, че нападателите са надавали възгласи „Аллах е велик” когато са нахлували в хотела. Според служители на хотела към момента на атаката той е бил пълен на 90 процента от капацитета му.

Според очевидци нападателите са въоръжени с автоматични оръжия и гранати. Уебсайтът „Jeune Afrique” съобщи, че те са навлезнали в периметъра на хотела с автомобил с дипломатически номера и по този начин са избегнали проверката.

Снимка: Twitter

Български медици в Мали

От Министерство на отбраната съобщиха, че българските медици в Мали са в безопасност. На територията на страната има общо четирима български граждани, които изпълняват задачи в Мисията на ЕС за обучение на силите за сигурност на Мали.

„Екипът е в състав от четирима специалисти и в момента се намира в базата на мисията. Предприети са мерки за тяхната безопасност”, пише в официалното съобщение.

Френски граждани сред заложниците

„Има френски граждани сред заложниците в хотел „Радисън” в малийската столица Бамако”, предаде Ройтерс, позовавайки се на източник, близък до президента Франсоа Оланд.

Властите в Мали потвърдиха, че френските спецчасти в страната участват в операцията около хотел „Радисън”.

Снимка: Twitter

През 2012 година северно Мали е окупирано от ислямски бунтовници, като някои от тях имат връзка с Ал Кайда. През януари 2013 година Франция се включва в офанзивата на страната срещу Ал-Кайда, които заплашваха да превземат Бамако.

През август предполагаеми ислямисти убиха 13 души, включително и петима служители на Обединените нации по време на заложническа криза в хотел в град Севаре, Мали. Мали е бивша френска колония.