Стратегията на ЕК за Западните Балкани с „добро пожелание” за 2025 г.
Черна гора и Сърбия на този етап имат най-голяма преднина в присъединителния процес
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    5
ек, комисия, еврокомисия
Снимка: iStock

Европейската комисия подготви нова стратегия за разширяването на ЕС към Западните Балкани. Документът бе одобрен от Колежа на комисарите и представен пред депутатите в Европарламента.

Той съдържа шест основни инициативи за по-бърз процес на интеграция на шестте държави – Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Сърбия и Черна гора. Те са свързани с върховенството на закона и правовата държава; подобряване на сигурността и действия в областта на миграцията; надграждане на транспортната и телекомуникационната свързаност и реален прогрес в отношенията със съседните държави.

Подчертава се, че Черна гора и Сърбия на този етап имат най-голям шанс в близките 7 години да приключат присъединителния процес, но другите (и особено Албания и Македония) имат шанс да ги настигнат.

Жан-Клод Юнкер: 2025 г. е само ориентировъчна дата за Сърбия и Черна гора Освен това, преди да се присъединят, страните от Западните Балкани трябва да разрешат споровете помежду си

Пред евродепутатите председателят на Европейската комисия Жан-Клон Юнкер заяви, че датата  2025 г. е "индикативна" и трябва да мотивира държавите: „Аз искам страните от Западните Балкани да се присъединят към ЕС, когато условията за членство са изпълнени. Засега те не са. А някои държави са доста далеч. Няма да има следващо разширяване със страните от Западните Балкани без преди това да решат граничните и двустранните си спорове. Преди това!”

Сръбският военен министър поиска Северно КосовоСпорът на Белград с Прищина препречва пътя и на двете страни към ЕС

На този фон днес сръбският военен министър Александър Вулин отново предложи двустранният спор с Косово да бъде прекратен чрез присъединяване към Сърбия на северните територии на бившата югославска провинция – оферта, която в Прищина на този етап не приемат.

  • 1
    5
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре