Страстите в Гърция се нажежават два дни преди съдбоносния референдум, който ще реши дали страната ще остане в еврозоната. Премиерът Алексис Ципрас увери, че в рамките на 48 часа след допитването ще има споразумение с кредиторите, а след това банките ще отворят.

Ципрас заяви в телевизионно интервю, че гледките на опашките пред банкоматите и на възрастни хора, които с часове чакат, за да си получат пенсиите са „притеснителни”, но обвини за това партньорите на Гърция от еврозоната, които са принудили Европейската централна банка да замрази финансирането на банките.

По думите му ако гърците гласуват с „не”, тоест ако отхвърлят предложенията на кредиторите, това ще осигури по-добра сделка за страната. Според социологическите проучвания, склонните да гласуват с „да” водят с около 1 процент.

„Ако вотът „да” спечели, банките ще отворят със споразумение, което няма да е изпълнимо, но ако това е решението на гръцкия народ, ние ще се съобразим с него. Ако спечели вотът „не”, а той е има по-големи шансове уверявам ви, че на следващия ден ще бъда в Брюксел и ще бъде подписано споразумение”, каза премиерът.

Съпричастност, но и недоволство във Франция

Междувременно около 3000 души демонстрираха в Париж в знак на съпричастност с гръцкия народ. Синдикатите призоваха за отхвърляне на политиките на строги бюджетни икономии.

„Цяла Европа ще пламне, това е опасна игра. Кредиторите трябва да дадат две години отсрочка на Гърция, за да могат хората там да изберат ново правителство, което да създаде държава, каквато не е функционирала от обявяването на независимост през 1861 г.”, призова една от демонстрантките.

„Трябва да променим правилата на еврото, вместо да принуждаваме определени страни да напускат еврозоната”, каза и друг протестиращ.

От допитване до общественото мнение обаче става ясно, че две трети от французите искат европейските страни да престанат да дават заеми на Гърция, а 53 на сто смятат, че тя няма да върне никаква част от дълговете си.

  • Циклонът, който наводни Гърция, е причина за валежите и в нашата страна
  • Рекорд за туризма в Гърция въпреки кризата в началото на лятото
  • Гърция ще изпълни обещаните реформи след изборите
  • Десницата бележи напредък преди изборите в Гърция
  • 25% от гласовете на предсрочнитe избори в Гърция ще отидат при СИРИЗА
  • Жена ще ръководи Гърция до предсрочните избори
  • Отцепници от СИРИЗА с мандат за правителство в Гърция
  • Гърция е на път да постави рекорд в туризма през 2015 г.
  • Отцепници от СИРИЗА ще правят своя партия
  • Избори в Гърция ще увеличат подкрепата за спасителния план според сътрудник на Юнкер