На 15 март се навършват три години от началото на конфликта в Сирия и съпротивата срещу президента Башар Асад.Стотици хиляди бежанци от размирната страна са потърсили убежище в съседните Ирак и Турция.

Река Першкабур разделя Сирия и Ирак и прави още по-трудно евакуирането на бежанците от военните райони. Иракско-сирийската граница може да бъде прекосена само с метални шлепове по вода.

Въпреки че е рисково, опасно и се чака понякога с дни, трафикът през тази точка е огромен. Близо 200 сирийци всеки ден я пресичат с надежда за по-добър живот в Ирак. „Мъжът ми вече е тук и аз идвам с децата, за да си построим къща и да заживеем”, разказва майката Розин, която носи бебето си на ръце.

Някои обаче са принудени да се върнат. Сирхам, например, е отишла да търси работа и прехрана, но семейството й я чака в Хама. „Имам мъж и деца в Сирия и затова нямам избор”, обяснява тя.

Друго семейство също се прибира. Бащата е бил ранен и са го докарали да се лекува в болница, но закъснели. „В Хомс искаме да го приберем и да го погребем там”, разказва роднината му Осман.

В четвъртък пристигащите от Сирия бежанци бяха посрещнати от еврокомисар Кристалина Георгиева. „От другата страна е трагедия, която даже не можем да си я представим. За тези, които са в зоните, където е войната, е най-страшно, но дори и там, където няма война, икономиката така е колабирала, че хората пресичат реката, за да могат децата им да имат какво да ядат тук”, коментира Георгиева.

По думите й, опасността от нова бежанска вълна никога не е преставала да съществува. „Бежанците от Сирия се увеличават, защото в част от страната хората рискуват живота си, ако останат в домовете си”, допълни еврокомисарят за реакция при кризи.

От началото на войната в Сирия Европа е отделила близо 3 млрд. евро за подпомагане на бежанците и държавите, които ги приютяват. През миналата година Ирак е получил над 13 млн. евро, за да може да поеме потока, пресичащ границата.

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас