Стотици хора се събраха на протест пред съда в малтийската столица Валета. Демонстрантите призоваха за справедливост след убийството на разследващата журналистка Дафне Капуана Галиция.

Нейния автомобил беше взривен вчера, като 53-годишната блогърка загина на място.

Протестиращите обвиниха държавата, че не е защитила журналистката и заявиха, че са притеснени и за своята собствена сигурност.

Малтийският премиер Джоузеф Мускат по-рано заяви, че убийството е варварски акт срещу журналистката и срещу свободата на словото в Малта.

Снимка: Reuters

Известната в страната си блогърка е автор на серия разкрития за корупция сред политици и бизнесмени и укриване на данъци чрез офшорни компании. 

След публикуването на панамските документи тя е открила банкови сметки на съпругата на премиера, в които са внасяни пари от Азербайджан.

Снимка: Reuters

В последния си пост половин час преди да бъде взривена, журналистката е публикувала и улики за корупция срещу началника на канцеларията на министър-председателя.

Европейският съюз е ужасен от убийството на разследващата журналистка.

„От името на комисията и на председсателя Юнкер искам да заявя, че сме ужасени от вчерашното убийство на известната и уважавана госпожа Дафне Капуана Галиция. Правата на журналистите да разследват и да задават неудобни въпроси е в сърцевината на ценностите на ЕС и трябва да бъдат защитавани винаги”, заяви Маргаритис Схинас, говорител на Европейската комисия.

Снимка: Reuters

Публикациите на загиналата често са имали повече прочитания, колкото тиражът на всички малтийски вестници взети заедно. Синът й, който лично се е опитвал да я спаси от горящата кола, определи Малта като "мафиотска държава".