Стотици хиляди каталунци излязоха на протест в защита на арестувани лидери
Мирни демонстрации събраха хиляди каталунци и в други градове
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 3
    0
Протести в Каталуния
Снимка: Reuters

Двеста хиляди души, някои от тях със свещи в ръка, демонстрираха във вторник вечерта в Барселона. Протестът е срещу задържането в понеделник на двама активисти на борбата за независимост на Каталуния, предаде АФП. Данните за броя са на общинската полиция.

„Независимост”, скандираше тълпата с настояване за освобождаването на Жорди Шуишарт и Жорди Санчес, лидери в каталунския парламент на двете основни сепаратистки организации, обвинени в противодържавна дейност.

Каталуния определи ареста на свои лидери като "провокация"Съобщението, че по нареждане на Върховния съд двамата каталунски лидери са арестувани, беше посрещнато по улиците на Барселона с удряне по тенджери и тигани, с автомобилни клаксони и оглушителен шум

Въпреки че каталунското общество е разделено почти по равно по въпроса за независимостта, сепаратистите вярват, че тяхната кауза се легитимира чрез забранения от централните власти референдум от 1 октомври. Те твърдят, че са го спечелили с 90% от гласовете при 43% избирателна активност.

Мирни демонстрации събраха хиляди каталунци и в други градове в региона във вторник вечерта.

По-рано днес Испанският Конституционен съд обяви за невалиден приетия от каталунските власти закон за референдума, според който се проведе вотът за независимост.

Конституционният съд на Испания обяви за невалиден закона за референдумаТой е в разрез с конституцията на Испания, тъй като е против националния суверенитет и "неделимото единство на испанския народ"

 

  • 3
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре