НАТО трябва да проучи възможността да възобнови политическите разговори на високо равнище в рамките на Съвета НАТО-Русия, който на практика не функционира след анексирането на Крим. Това заяви днес генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, предаде ДПА.

"Ще проуча как можем да използваме Съвета като средство за политическо ангажиране", посочи Йенс Столтенберг, след като външните министри от НАТО обсъдиха отношенията с Русия на вечеря снощи.

Снимка: Reuters

Приветствам изразената подкрепа за свикване на Съвета и заедно с посланиците ще помислим как може да стане това, добави генералният-секретар на НАТО.

По-рано днес външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че очаква скоро да станат възможни срещите на равнище посланици.

Снимка: Reuters

Берлин отдавна настоява за възобновяване на редовния диалог с Москва въпреки че отношенията с Русия се влошиха рязко заради ролята й в Украйна и Сирия.

"С Русия трябва да сме твърди, но открити за диалог", съгласи се и външният министър на Белгия Дидие Рейндерс, според когото са нужни контакти най-малкото между военните, за да се избягват инциденти като свалянето на руския самолет от Турция.

Други външни министри, особено източноевропейските, бяха по-сдържани към възобновяването на редовните контакти по линия на Съвета НАТО-Русия, посочва ДПА.

Датският първи дипломат Кристиан Йенсен напомни на свой ред, че е необходимо и Москва да иска подобряване на отношенията с НАТО.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви днес, че страната е готова за свикване на Съвета НАТО-Русия, съобщи ТАСС.

"Разбрах, че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е предложил да се свика Съветът на равнище постоянни представители. Русия никога не е отказвала работа в този формат, а също и в други формати", посочи той. Лавров добави, че Москва е готова да изслуша какво има да й кажат членовете на НАТО. Освен това и Русия има доста въпроси, които иска да зададе на алианса", допълни Лавров.