НАТО не прави нищо в България, освен ако тя не го поиска. Българите решават какво правим съвместно в страната ви. Всички трябва да разберат, че НАТО е тук за да защитава всички съюзници, включително България на принципа "един за всички-всички за един".

Това заяви пред БНР генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. По думите му в момента няма непосредствена заплаха за нито една страна от Алианса.

"Въпреки това, живеем в променена и по-опасна среда на сигурност. Тя се дължи на заплахата от ИДИЛ на юг, на насилието в Ирак, Близкия изток и Северна Африка, което вдъхновява за терористични атаки в собствените ни държави – видяхме го в много европейски страни, включително в България”, заяви Столтенберг.

По думите му на Изток има „една по-нападателна Русия”. „Тя демонстрира желание да използва сила, за да променя граници като анексира части от територията на съседна държава. Случаят с Крим е първият от края на Втората Световна война насам”, заяви генсекът.

Той отбеляза, че на срещата в Уелс всички страни са се съгласили, че е необходима промяна в отбранителните планове: "Мога да кажа, че всички – включително и България - се съгласихме, че средата за сигурност е променена. Както на юг, така и на изток. Това е причината да инвестираме в отбрана. Увеличаваме и военното присъствие в източната част на Алианса”.

Той подчерта, че малките командни центрове в Балтийските републики, Полша, Румъния и България не са военни бази.

“Вярвам, че няма противоречие между силната отбрана и диалога. От опита ми като премиер на малка съседна на Русия държава, знам, че успяхме да поддържаме добри всекидневни контакти с Русия не въпреки, а именно заради членството на Норвегия в НАТО", категоричен беше Йенс Столтенберг.

Според него решението на САЩ да предислоцира тежко въоръжение в България е взето на двустранна основа чрез споразумения със съответните държави, където отива тази техника.

Целта на това преместване на машините, по думите му, е те да участват по-лесно във военни учения в 7-те страни, които може да станат и повече.

Припомняме, военният министър Николай Ненчев на няколко пъти подчерта, че бойните машини идват у нас по линия на НАТО.

Генералният секретар на Алианса коментира и вариантите пред България, която е изправена пред модернизация на военновъздушните си сили. "За НАТО е предимство, когато е на лице повече взаимосъвместимост в различни сфери, включително когато става дума за военновъздушните сили. Това улеснява общата работа на различните държави-съюзнички”, посочи Столтенберг.