Стокхолмският терорист е трябвало да бъде депортиран (ОБНОВЕНА)
Над 25 000 души се събраха днес в Стокхолм, за да изразят своята съпричастност към жертвите на терора
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    3
Издирван в Стокхолм
Снимка: Reuters

Терористът от Стокхолм е трябвало да бъде депортиран, съобщи началникът на полицията в шведската столица. 39-годишният узбекистанец беше арестуван, след като прегази с тир четирима души.

Узбекистанецът Рахмат Акилов е бил строителен работник. Кандидатствал е за статут на постоянно пребиваващ, но молбата му е отхвърлена през юли 2016 г. и е подлежал на депортация.

"През декември му е даден срок да напусне доброволно до края на януари и затова е бил уведомен от миграционните власти", каза полицейският началник Йонас Хисинг.

Акилов обаче не живеел на адреса, който властите имат, и така и не е депортиран.

Властите са знаели за симпатиите му към „Ислямска държава”, но не са предприели нищо заради "по-важни приоритети" и защото не е оценен като високо рисков.

Повече от 25 000 души се събраха днес в Стокхолм, за да изразят своята съпричастност към жертвите на терора, предаде специалният пратеник на bTV Полина Ботева.

Полицията вече идентифицира и четирите жертви от атаката. Сред тях има и 11-годишно момиче. Освен белгийски гражданин сред жертвите е и британец. Другите две жертви са шведи.

Десетима от пострадалите остават в болница, като четирима от тях продължават да се борят за живота си.

Цветя и решителност в Стокхолм след атентатаДнес в шведската столица ще се проведе шествие за мир

След атаката извършителят бяга през метростанция. След като два дни беше затворена, днес тя вече работи, а именно снимките помагат на полицията 39-годишния мъж да бъде заловен.

Още един човек е арестуван в Стокхолм по подозрения за заплаха за националната сигурност. Арестът е извършен тази сутрин. Претърсванията продължават.

Също така са разпитани поне още няколко души. Шведските власти обявиха, че ще затегнат сигурността на определени места в държавата.

  • 0
    3
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре