Прочитът и оценката на събитията в Турция след опита за преврат са едни у нас и коренно различни в южната ни съседка. Това каза журналистът от bTV Стоян Георгиев, който се прибра днес от Истанбул.

„Всички смятат, че военният преврат и насилието не са начин да се вземе властта, но саморазправата с хората, изолирането на каквото и да било друго мнение, пълния контрол над медиите се приемат с невероятна радост, ентусиазъм и екзалтация от страна на населението, което по цяла нощ по улиците, това наистина е мнозинството от турците”, разказа той.

По думите му хората наистина са щастливи от заглушаването на мненията.

„Ердоган е избран демократично от мнозинството турци и технически това е демокрация”, посочи Георгиев и отбеляза, че в света има все повече примери, в които демократичните процеси парадоксално водят до ограничаване на свободите.

„В България все пак възпитаваме някакво критично отношение още в училище, но тук, когато попаднат в университетите, включително и мои студенти просто се страхуват да изкажат различно мнение, защото трябва да са в стадото, за да не и навлекат проблеми и да не страдат. Това е втълпява но с десетки години. С навлизането на тази консервативност все повече в последните дни, уволняване на декани на университетски преподаватели, на учители в училища, тези процеси ще стават все по дълбоки и все по-малко критична маса ще има”, коментира българският преподавател по европеистика Росен Димов.