Стефан Тафров: Америка никога не е била толкова изолирана на международната сцена
Компрометиращо е за повечето западноевропейски лидери да имат дори добри отношения с Тръмп, каза той
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 2
  • 0
    10
Стефан Тафров

Доналд Тръмп не се приема добре по света. След първата година от управлението му САЩ никога не са били така изолирани на международната сцена. Те са изпокарани и с най-сериозните си съюзници. Това каза в предаването „Лице в лице” бившият посланик на България в ООН Стефан Тафров.

По думите му компрометиращо е за повечето западноевропейски лидери да имат дори добри отношения с Тръмп.

В речта си Тръмп се похвали със състоянието на икономиката и говори много за миграцията. Новината е, че той ще направи компромис с демократите по отношение на амнистията на младите нелегални имигранти, срещу което демократите вероятно ще позволят да се приеме бюджета на САЩ, допълни бившият посланик.

В първата си реч „За състоянието на съюза”: Доналд Тръмп призова за имиграционна реформа Ще има промяна по програмата „Зелена карта” – вече няма да е на лотариен принцип, а на базата на потребностите на страната в даден отрасъл

„Другият акцент беше инфраструктурата. Той много говори за това, което говореше и по време на  предизборната си кампания – за необходимостта да се обнови инфраструктурата на САЩ. Това, което липсваше в речта му, беше споменаване на проблема с глобалното затопляне и това, че Америка е изолирана в това отношение”, каза още той.

Във външнополитически план Тръмп определи Русия и Китай като стратегически противници по отношение на икономиката, на отбраната и на ценностите.

Това беше една добра реч, добре структурирана и добре написана реч, допълни Тафров.

Международният анализатор Мартин Табаков изтъкна успеха и неуспеха на Тръмп в първата година от управлението му, а именно, че е успял да реализира мащабна данъчна реформа и се опитал да демонтира „Обама кеър”, но не изцяло.

Отстъпката по отношение на младите незаконни имигранти поставя в много деликатно положение онези конгресмени републиканци, които по време на кампанията бяха против легализирането на тези хора.

Голяма част от републиканците са водили кампания против нелегалните мигранти и сега ще трябва да се явят пред избирателите си, а това за част от крайните избиратели е предателство. Това изяжда от тяхната политическа база и е много деликатен момент за Републиканската партия, обясни Тафров.

Според него евентуален импийчмънт на президента е съвсем реален.

  • 0
    10
Още по темата
2 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре