Многонационални компании като веригата от кафенета „Старбъкс“ и платформата за онлайн търговия „Амазон“ плащат по-малко данъци в Австрия от типичните за нея павилиончета за вурстове, заяви австрийският канцлер Кристиан Керн, цитиран от Ройтерс.

Керн, който е председател на Австрийската социалдемократическа партия и управлява в рамките на центристка коалиция, разкритикува и интернет гиганти като „Гугъл“ и „Фейсбук“, като заяви, че, ако те плащат повече данъци, ще има по-големи субсидии за печатните медии.

„Всяка виенска сладкарница, всяко павилионче за вурстове плаща повече данъци в Австрия, отколкото многонационалните корпорации“, каза Керн.

„Това се отнася за „Старбъкс“, „Амазон“ и други компании“, добави той, като похвали решението на Европейската комисия от тази седмица, че компанията „Епъл“ трябва да плати на ирландските власти до 13 млрд. долара, получени като данъчни облекчения, тъй като смята това за нерегламентирана държавна помощ.

Керн разкритикува държавите от ЕС с ниски данъци, които са привлекли мултинационални компании и поради това са наблюдавани внимателно от Брюксел.

„Действията на Холандия, Люксембург или Малта са всъщност липса на солидарност с останалата част от европейската икономика“, заяви той.

Керн не каза, че „Фейсбук“ и „Гугъл“ ще трябва да плащат повече данъци, но подчерта, че те осъществяват значителни продажби в Австрия, оценявани на по над 100 млн. евро за всяка компания, а същевременно са наели на работа относително малко хора – „малко над 10“ за „Гугъл“ и „както се твърди, дори и по-малко“ за „Фейсбук“.

„Те изсмукват рекламния потенциал на икономиката, но нито плащат корпоративен данък, нито съществуващия в Австрия налог върху рекламната дейност“, каза Керн.