Специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура изпрати послания до външните министър на Русия Турция и Иран с призив да предприемат спешни действия за поддържане на примирието в Сирия, предаде ТАСС, като се позова на разпространено в Женева изявление на емисаря.

"Специалният пратеник е дълбоко обезпокоен от най-новото ескалиране на сблъсъците в Дамаск, Хама и други части на Сирия. В тази връзка той изпрати писма до външните министри на Иран, Русия и Турция като представители на страните гаранти на примирието, действащо в Сирия от 30 декември 2016 г., призовавайки ги за спешни усилия за поддържане на режима на примирие, се казва в изявлението.

Нарушаването на примирието застрашава процеса по намиране на политическо решение. Нарастващия брой нарушения на примирието има много негативни последици за безопасността на цивилното население в Сирия, за хуманитарния достъп и за динамиката на политическия процес, подчерта Де Мистура.

На днешната си среща с емисаря на ООН делегацията на сирийското правителство на преговорите в Женева е предала на Де Мистура предложение за борба с тероризма, каза източник, близък до организацията на преговорите.

Специалният пратеник на ООН се срещна днес и с делегацията на опозиционния Върховен комитет по преговорите (ВКП). Делегацията на ВКП не смята да напусне преговорите в Женева заради увеличаващия се брой нарушения на примирието, каза ръководителят на делегацията Насър ал Харири след срещата с Де Мистура.

Въздушни удари поразиха днес женски затвор и клиника в контролирани от бунтовниците райони в Сирия, в резултат на което има множество загинали и ранени. Това става на фона на сблъсъците на много фронтове между правителствените сили и бунтовнически групи, предаде Асошиейтед прес, като се позова на активисти от опозицията.

Въздушните удари, според очевидци - включително на руската авиация, са били съсредоточени в контролираната от бунтовниците северозападна провинция Идлиб, централната провинция Хама и покрайнините на столицата Дамаск.

Един от ударите е попаднал на главната улица в столичното предградие Хамурие, при което са били убити най-малко 16 души и ранени повече от 50. Въздушните атаки са причинили големи разрушение, посочват активисти.