Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, която призовава Израел да спре заселническата дейност на Западния бряг, предадоха световните агенции.

САЩ се въздържаха при гласуването. Нито една страна не гласува против.

В резолюцията изграждането на израелски селища на Западния бряг е наречено нарушение на международното право и препятствие пред прилагането на двудържавното решение на израело-палестинския конфликт, предаде ДПА.

През 2011 г. САЩ наложиха вето на сходна резолюция с аргумента, че тя ще навреди на близкоизточните мирни преговори.

Резолюцията сега бе предложена от Нова Зеландия, Венецуела, Малайзия и Сенегал, припомня Ройтерс.

Това стана ден след като Египет оттегли сходен проект на резолюция, като това стана под натиска на Израел и на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп, допълва агенцията.

Това е първата резолюция на Съвета за сигурност по израело-палестинския въпрос, приета от близо осем години насам.

Делегациите на страните членки на ООН, присъстващи на днешното гласуване, посрещнаха резултатите от него с аплодисменти, предаде ТАСС. Само делегациите на Израел и САЩ не се присъединиха към приветствията.

Според Палестина резолюцията на ООН е голям удар за Израел

Вотът на Съвета за сигурност срещу създаването на израелски поселения на палестинска територия е „голям удар“ за израелската политика, заяви говорителят на палестинския президент Набил Абу Рудеина, предаде АФП, цитирана от агенция "Фокус".

Говорителят отбеляза, че историческата резолюция, приета с 14 гласа, показва също така „силната подкрепа за решението, включващо създаване на две държави“.

Израел отхвърли вота на ООН 

Израел изрази гнева си към американския президент Барак Обама във връзка с резолюцията на Съвета за сигурност, предаде АФП.

„Израел отхвърля тази срамна и антиизраелска резолюция на ООН и няма да спази нейните условия“, отбелязаха от администрацията на министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху.

„Израел очаква с нетърпение да работи с новоизбрания президент Тръмп и с всички наши приятели в Конгреса, републиканци и демократи, за да отмени вредното въздействие на тази абсурдна резолюция“, допълниха от администрацията на премиера.