Срещу бившия френски президент Никола Саркози започна официално разследване по т.нар. "афера Бетанкур", съобщи Ройтерс. Миналата година бившият президент получи статут на свидетел в разследването на подозрения, че президентската му кампания от 2007 г. е получила незаконни дарения от най-богатата жена във Франция, наследницата на козметичната империя "Л'Ореал" Лилиан Бетанкур.

Лилиан Бетанкур
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

През 2012 г. бившият президент заяви, че "не може да бъде атакуван по въпроса "Бетанкур", но знае, че може да му бъде повдигнато обвинение". Бившата счетоводителка на Бетанкур заяви през юли 2010 г. в полицията, че е дала 150 000 евро в брой в началото на 2007 г., за които й е било казано, че ще финансират предизборната кампания на Саркози.

Според версията на следствието Саркози се е възползвал от 90-годишната Бетанкур, която поради психологическа слабост може да не е осъзнавала, че даренията й надхвърлят законово установените прагове. Бившият президент отрича всички обвинения.

Според френските закони индивидуалните дарения за предизборни кампании имат таван от 4600 евро. Официалното разследване е последната стъпка преди заподозреният да бъде обвинен в престъпление. Ако бъде признат за виновен, бившият държавен глава, може да получи максимум 3 години затвор или сериозна глоба.

Лилиан Бетанкур е една от най-богатите жени в света. Г-жа Лореал, както я наричат, наследява фирмата „Лореал” от баща си, който създава козметичния гигант през 1902 г. Лилиан е родена през октомври 1922 г. и е единствено дете.

Обвинявана, че подпомагала с финанси фашисткия режим във Франция, Лилиан създава фондация Bettencourt Schueller Foundation, чийто бюджет е насочен главно към насърчаване на медицинските и научните открития. Милиони долари от фондацията на фамилията Бетанкур ежегодно подпомагат жертвите на СПИН по света.

В момента г-жа Бетанкур страда от "смесена деменция" и "болестта на Алцхаймер, която е в умерено тежък етап" и има установен "бавен дегенеративен церебрален процес".