Срещата на Доналд Тръмп с лидерите на Европейския съюз приключи без съгласие по много от темите. Най-голямо разминаване има по отношение на Русия.

Американският президент  разговаря с председателите на Еврокомисията и на Европейския съвет Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск по най-спорните теми като свободната търговия, климатичните промени и Русия.

Доналд Тръмп се срещна днес за първи път с лидерите на ЕС в Брюксел. Сред основните теми бяха борбата с тероризма, участието на НАТО в Афганистан, делът на разходите за отбрана.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обобщи срещата с постигнато съгласие по една от най-важните теми – борбата с тероризма.

След срещата Туск призова за партньорство и приятелство, базирани на ценности, а не на интереси.

„Чувството ми е, че имаме еднакво виждане по много теми – първо и най-важно – в борбата срещу тероризма и не мисля, че е нужно да обясняваме защо. Въпреки това някои теми остават отворени – например въпросът с климатичните промени и търговията. Не съм 100 % сигурен, че днес може да кажем, че г-н Тръмп и аз имаме еднаква позиция по отношение на Русия.”

Неговото основно послание беше, че това, което спомага за сътрудничеството и приятелството между двете страни са основните ценности на Запада – свободата, човешките права, уважението към човешкото достойнство. „Най-голямата задача днес е обединението на свободния свят около тези ценности, а не само около интересите”, обобщи председателят на Европейския съвет пред журналисти.

Преди среща срещата на Доналд Тръмп с лидерите на НАТО, той апелира държавите от Алианса да изпълняват финансовите си задължения към организацията. „23 от 28 страни от пакта не плащат това, което би трябвало за тяхната отбрана, това е нечестно към данъкоплатците в САЩ, добави Тръмп.

В последните осем години САЩ плащат за отбрана повече, отколкото всички останали в НАТО, заяви президентът. Два процента от БВП разходи за отбрана са само минимума, необходим за борба с днешните заплахи”, посочи той.

Тръмп беше категоричен, че ако държавите от НАТО изпълнят ангажимента си, ще бъдат много по-силни пред заплахата от тероризма. Изказването беше направено по време на церемония по откриването на паметник – отломка от стоманения скелет на една от сринатите нюйоркски кули.

Тръмп призова за минута мълчание в памет на жертвите от атентата в Манчестър и повтори, че това е дело на "неудачници".

Срещата в Брюксел беше съпроводена от големи протестни шествия на пацифисти, феминистки и антиглобалисти. Демонстрацията беше насочена срещу сексизма и расизма на американския държавен глава, както и срещу позициите му за климатичните промени и социалните права.