Германският канцлер Ангела Меркел ще разговаря с турския президент Реджеп Тайип Ердоган преди срещата на върха на Г-20 в края на седмицата, обяви днес нейният говорител в момент, когато напреженията между двете страни достигат нов връх, съобщава АФП.

Тази среща с президента Ердоган "се очаква да се състои" в четвъртък, а именно в навечерието на откриването на срещата на върха, предвидена за петък и събота в Хамбург, посочи пред журналисти говорителят Щефен Зайберт без да дава подробности за часа или мястото.

Отношенията между Германия и Турция силно се влошиха след опита за преврат в Турция през юли миналата година, отбелязва агенцията и допълва, че в Германия живее най-голямата турска диаспора в света.

Берлин подразни Анкара миналата седмица, като отхвърли молба на Ердоган да говори пред свои сънародници на митинг покрай срещата на върха на Г-20 в Германия.

Друга деликатна тема в двустранните отношения е случаят с журналиста от в."Велт" Дениз Юджел, с двойно гражданство, който от февруари се намира в затвор в Турция и е обвинен в "шпионаж" и "терористична дейност".

В началото на юни Берлин реши да изтегли военнослужещите си от турската военновъздушна база Инджирлик. Решението бе взето, след като Анкара не позволи на германски депутати да посетят разположените в базата близо 260 германски военнослужещи, участващи в операции на международната антиджихадистка коалиция срещу "Ислямска държава" в Сирия и Ирак.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е заявил пред германския седмичник "Цайт", че Германия "извършва самоубийство", като не му позволява да говори пред турците в Германия по време на посещението му в страната за срещата на върха на Г-20, която започва в петък, предаде по-рано агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Германия извършва самоубийство. Германия трябва да поправи тази грешка, посочи Ердоган.

Ердоган каза също, че докато Германия не връща в Турция поддръжниците на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, Анкара ще разглежда Германия като страна, която защитава терористите.

Турските власти обвиняват Гюлен за организирането на опита за преврат в Турция през юли миналата година. Гюлен отхвърля тези обвинения.

Същевременно Ердоган каза, че Германия и Турция имат нужда една от друга и че на персонално ниво той няма проблем с канцлера Ангела Меркел.

Германският външен министър Зигмар Габриел заяви миналата седмица, че германското правителство смята за "неуместно" Ердоган да участва в публични прояви в Германия покрай срещата на Г-20.

Габриел каза, че не иска турските вътрешни конфликти да се разиграват сред турската общност в Германия, очевидно визирайки дълбоките политически разделения в Турция.

Германското правителство отново призова вчера турския президент Ердоган да уважи молбата му да не говори пред турци, живеещи в Германия, по време на престоя си в Хамбург за срещата на върха на Г-20.

Говорител на германското външно министерство заяви, че дори появата на Ердоган при турското консулство или чрез видеовръзка "би била обида за ясно изразената воля на правителството и нарушаване на германския суверенитет".