Средната класа в Евросъюза се стопява
Причините са спадът на заетостта, както и намаляване на заплатите в държавния сектор
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    1
Средна класа - семейство
Снимка: iStock

Средната каса в Евросъюза намалява, констатира доклад на Международната организация на труда (МОТ). Причините са спадът на заетостта, намаляване на заплатите в държавния сектор, отслабването на механизмите за подписване на колективни договори.

Към средната класа експертите включват хората, чиито доходи представляват от 80% до 120% от средния доход на човек от населението в една или друга държава, напомнят от МОТ.

В ЕС на този критерий отговарят 23% до 40% от семействата. Според изследването на организацията „между 2004 г. и 2011 г. средната класа в ЕС е намаляла с 2,3%, а по последни данни това намаляване продължава".

По време на световната финансова и икономическа криза, особено между 2008 г. и 2011 г., "доходите на средната класа се понижиха".

Поради икономическия спад тази група е пострадала сериозно в страни като Гърция, Испания, Естония, Кипър и Португалия. В Централна и Източна Европа ръстът на средната класа „бе спрян от кризата“. В редица други държави, особено в Германия, "ерозията на средната класа бе забелязана отпреди кризата“, тя намаляваше годишно с 3%.

В страните, където тази класа продължава да се държи, по-специално в Дания и Швеция, в много от семействата работят двама души, отбелязва се още в доклада.

„Това означава, че наличието на една заплата (на семейство) може вече да е недостатъчна за принадлежност към средната класа“, поясни старшият икономист от МОТ Дениъл Уогън-Уайтхед. Някои професии като учителските или лекарските, които са особено характерни за средната класа и са типични за заетостта на жените, може да пресъхнат в осигуряването на средния доход". По информация на БГНЕС

  • 0
    1
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре