Кораб с близо 700 имигранти потъна в Средиземно море. До момента са спасени едва около 30 души. Трагедията се е разиграла недалеч от бреговете на Либия, на път към Италия.

Инцидентът е станал късно през нощта. При неизяснени обстоятелства 20-метровият плавателен съд се преобръща и 700-те пътници се оказват във водата.

След изгрев в морето излизат 17 спасителни кораба, но успяват да открият телата само на 24 загинали. Специалисти твърдят, че нови оцелели едва ли ще бъдат открити.

Европейският съюз свика извънреден съвет на външните и вътрешните министри във връзка с трагедията.

Върховният представител за външна политика Федерика Могерини нарече инцидента „Петно върху съвестта на Европа”.

Поредната трагедия с имигранти в Средиземно море предизвика вълна от коментари.

Потресен от случилото се беше и папа Франциск: „Това са мъже и жени като нас. Наши братя, които търсят по-добър живот. Те гладуват, преследвани са, наранява ни са и са експлоатирани. Те са жертви на войната. Идват, защото търсят по-добър живот и щастие. Призовавам ви да се молите първо в тишина, а след това и заедно за тези наши братя и сестри”.

Защо?

Това е втората голяма трагедия с имигранти от началото на седмицата. Във вторник лодка с 400 души се преобърна, а от нея бяха спасени само няколко десетки пътници.

Инцидентите зачестиха, тъй като Евросъюзът спря финансирането на програмата "Маре нострум". Тя даваше пари на италианската брегова охрана да патрулира постоянно в морето между Сицилия и Либия и да спасява кандидатите за европейско убежище. Дори без спасители обаче мнозина се впускат в авантюрата.

В лодките се качват и много деца, но в открито море всеки спасява първо себе си.

„След 15 часа в морето, двигателят ни отказа, но господ бдеше над нас. В един момент мислехме, че ще се преобърнем, вкопчвахме се където можем при всяко поклащане. На борда имаше деца, но бяхме толкова уплашени, че не направихме нищо, за да ги защитим”, разказа един от оцелелите..

В морето се случва и по-лошо преди дни италианските власти разкриха, че бежанци мюсюлмани изхвърлили 12 бежанци християни зад борда след скандал в открито море.

Но в морето се ражда и живот. Бежанка роди близнаци в гумена лодка, докато се опитваше да стигне до Гърция.