Средиземно море е най-смъртоносната граница в света
Макар че абсолютният брой на фаталните случаи спадна, рискът от смърт е нараснал, тъй като по-дългият централен път между Либия и Италия значително се е оживил
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Мигранти в Средиземно море
Снимка: Reuters

Най-малко 33 761 мигранти са загинали в Средиземно море от 2000 г. насам, което го прави най-смъртоносната граница в света. До този извод стига проучване на Международната организация по миграция (МОМ), цитирано от ДПА.

Макар че абсолютният брой на фаталните случаи спадна, след като миналата година Турция и ЕС затвориха източния морски път, авторът на проучването Филип Фарг констатира, че рискът от смърт фактически е нараснал, тъй като по-дългият централен път между Либия и Италия значително се е оживил.

Български кораб спаси десетки мигранти край ЛесбосПаника на борда на едната лодка обаче доведе до смъртта на дете

Според учения от Европейския университет във Флоренция „затварянето на по-късите и по-малко опасни пътища води до откриването на по-дълги и по-опасни маршрути, което повишава риска от смърт в морето“.

Само тази година 161 хил. икономически мигранти и бежанци са пресекли Средиземно море, повечето от тях – към Италия, съобщи вчера МОМ в Женева.

Спасяване на мигранти
Снимка: Reuters

Близо 3000 души са загинали в морето или са изчезнали.

По-малко от една трета от хората, достигнали до Италия тази година, са бежанци, което показва, че голяма част от мигрантите идват не за да намерят защита, а за да търсят по-добро икономическо бъдеще, отбелязва Фарг. Според него обаче да се прави разлика между двете категории не е много удачно в случая със Средиземно море. Икономическите мигранти предприемат опасните си пътувания от отчаяние, а тези, които бягат от войни, често се опитват да достигнат страни, предлагащи солидни икономически възможности, аргументира се той.

Използвани са материали на БТА
  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре