Белгия почете паметта на жертвите на терористичните нападения в Брюксел, извършени точно преди една година.

Възпоминанията започнаха първо на летище „Завентем”, в присъствието на краля и кралицата на Белгия, членове на правителството и близки на жертвите.

Опечалените запазиха минута мълчание точно в 7:58 ч. местно време, когато първият взрив на терминала за заминаващи отне живота на 16 души.

Сведоха глави и на метростанция „Маалбек”, където експлозия уби други 16 души.

По-късно в сърцето на европейските институции в Брюксел беше открит мемориал на жертвите на нападенията.

Сред оцелелите в Брюксел са и двама българи.

На 22 март Мина, която живее в белгийската столица, излиза с кола от вкъщи. Пуска си радио и разбира, че нещо се случило на летище „Завентем”. После паркира и както всяка сутрин се прекачва на метро за няколко спирки.

„Усещането за физическа заплаха беше толкова силно, че просто не можех да остана повече в метрото, бях сигурна, че нещо ще случи. Слязох 2-3 спирки преди спирката, на която обикновено слизам. Продължих пеша”, разказва Мина.

Алеко живее до сградата на Европейската комисия, съвсем близо до спирка „Маалбек”. Докато пие кафе, разбира, че на летището е имало атентат. Малко след 9 ч., когато се готви да тръгне за работа, получава съобщение от приятелка за експлозия в „Маалбек”.

Година по-късно Алеко смята, че атентатите в Брюксел много са променили жителите на белгийската столица.

„Забравата за мен не е решение. Напротив трябва да говорим много повече и трябва да търсим пътя един към друг”, казва Мина.

Вижте още във видеото: