Сръбският военен министър поиска Северно Косово
Спорът на Белград с Прищина препречва пътя и на двете страни към ЕС
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 14
    0
Косовска Митровица
Река Ибър разделя сръбските от албанските територии в Косово Снимка: EPA

Сръбският министър на отбраната Александър Вулин смята, че Сърбия трябва да поиска споразумение за разделяне на Косово, за да прекрати спора, който пречи за присъединяването на западната ни съседка към Европейския съюз, съобщава „Ройтерс”.

Белград отказва да признае независимостта на Косово, нейна бивша област с малцинство от 120 хиляди етнически сърби. В изказването си по време на кръгла маса за Косово, Вулин не уточни коя част от страната смята, че трябва да бъде присъединена към Сърбия, но в миналото неведнъж са правени подобни предложения за Северно Косово.

Белград предупреди KFOR, че при нужда ще защити косовските сърбиПреди дни известен политик беше разстрелян в Косовска Митровица

В Северно Косово, което е отделено от станалата част на страната от река Ибър, живеят 50 хиляди етнически сърби, които се противопоставят на Прищина и все още смятат сръбското правителство за свое. Над 90 процента от общо 1,8 милиона жители на Косово са етнически албанци.

Сръбският външен министър Ивица Дачич по-рано също спомена, че подялбата е възможно решение за териториалния спор, но подчерта, че тя не е правителствена политика.

Според споразумение с Белград, постигнато с посредничеството на ЕС през 2013 г., Прищина се съгласи да предостави на косовските сърби по-голяма автономия и да даде на православните манастири в Косово статут на защитени обекти. Повечето косовски албанци се противопоставят на тези мерки, опасявайки се от сръбско влияние.

На този фон върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини коментира днес, че разширяването на ЕС с държави от Западните Балкани през 2025 г. „не е срок, а реалистична възможност”.

„ЕС никога няма да приеме държава, която не е уредила двустранни спорове. Не само в интерес на Сърбия, а и на Косово е намирането на решение. Искаме да изнесем стабилност, а не да внесем нестабилност”, отбеляза еврокомисарят по въпросите на съседството Йоханес Хан.

  • 14
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре