Сръбският президент Томислав Николич открито призна, че Брюксел поставя като условие признаването на независимостта на Косово от страна на властите в Белград за членството на страната в ЕС.

"Много добре чух какво каза еврокомисарят Йоханес Хан - признаването на Косово е условието за членството ни в ЕС. Ако аз лъжа, тогава видеокадрите не лъжат", каза Николич в интервю за N1, цитирано от БГНЕС.

Според него не трябва и не бива да има "сензационно признаване на Косово".

Томислав Николич смята, че трябва да бъде намерено решение, което "не трябва да се базира на текстове от Конституцията на Сърбия или на документи от албанската страна, а да се съобразява със случващото се на терена".

Президентът определи като "безобразие" твърдението на бившия косовски премиер Хашим Тачи, че Сърбия де факто е признала Косово. "Това води само до допълнително усложняване на преговорите в Брюксел", каза още Николич.

Темата „Косово” предизвика чутовен скандал насред Белград, след като албанският премиер Еди Рама използва пресконференцията след срещата си със своя сръбски колега Александър Вучич, за да призове домакините си да признаят „необратимата реалност” на независимостта на бившата сръбска провинция.