Сръбският генерал от югославските войни Здравко Толимир почина в затвора в Хага, предаде АФП. Той излежаваше доживотна присъда за извършен геноцид по време на "етническото прочистване" в Сребреница през 1995 г.

Толимир е считан за дясната ръка на ръководителят на армията на босненските сърби Ратко Младич. Той беше осъден през април 2015 г. от Международния трибунал за бивша Югославия, заради ролята си в „мащабни” военни престъпления по време на войната в Босна през 90-те години.

Генералът, 67-годишен към момента на смъртта си, е починал в понеделник вечер в специалния затвор на ООН в Хага. Това съобщи ръководителят на Националния съвет за съдействие с международния трибунал Расим Ляич пред сръбската държавна телевизия РТС.

Снимка: Reuters

Съпругата му Нада Толимир заяви пред вестник „Курир”, че Здравко е бил болен, „но идиотите не позволиха да бъде лекуван” в Сърбия.

Миналата година Международният трибунал финално потвърди доживотната присъда на Толимир за участие в геноцид. Той беше описан като „очите и ушите” на Ратко Младич, специално по време на клането в Сребреница през юли 1995г., когато военни части на босненските сърби избиха 8000 мъже и момчета босненски мюсюлмани.

Междувременно стана ясно, че Сърбия няма намерение да арестува Воислав Шешел до произнасянето на присъдата му от Трибунала в Хага до края на март т.г., съобщи сръбският вестник "Блиц".

Изданието цитира Расим Ляич, председател на Националния съвет за сътрудничество с Трибунала в Хага, според който присъдата на Шешел може да бъде произнесена и без той да бъде задържан.

"Ние спазваме и се придържаме към изискванията на международното законодателство, но трябва да се мислим и за стабилността на страната в навечерието на изборите", смята Ляич.