Напрегнат ден с полицейска блокада и четири протеста преживя Босилеград днес. Сръбската жандармерия напуска града в Западните покрайнини малко преди 19.30 часа българско време, предаде БГНЕС, като се позова на Българския културно-информационен център.

Причината за блокадата бе риск от физически сблъсък между участниците на четири публични събрания: на управляващата партия на кмета Владимир Захариев, на новосъздадената в Босилеград под ръководството на Невенка Костадинова местна организация на Сръбската прогресивна партия на премиера на Сърбия Александър Вучич, на Сръбската радикална партия и на група граждани.

Снимка: БГНЕС

Напрежението тлее повече от година и в основата му е бензиностанция, купена от местен бизнесмен. Кметът се опитва да спре влизането му във владение.

Днес сюжетът навлезе в пореден епизод – от сутринта Сръбската прогресивна партия започна шествие срещу политическата корупция (и специално срещу Владимир Захариев). Кметът със своите съмишленици се беше барикадирал в общината, защото дни преди това в Босилеград се разпространяваха слухове, че протестиращите ще нахлуят в общината.

Снимка: БГНЕС

Когато дойде съдия изпълнител, четирите групи граждани тръгнаха към бензиностанцията. Именно привържениците на Захариев не му осигуриха нормален достъп до бензиностанцията. Не помогна и изпратената полиция.

Кметът и неговите привърженици блокираха пътя Босилеград – ГПП Рибарци-Олтоманци и обявиха, че ще чакат да дойде представител на сръбското правителство. Напрежението в града видимо се повиши. По-късно те освободиха двете платна, а жандармерията напусна Босилеград.

Снимка: БГНЕС

По информация на БГНЕС, за възпрепятстването на съдебното решение ще бъдат наложени солени глоби.