Спират разследването за корупция и злоупотреби срещу бъдещия чешки премиер
Андрей Бабиш вече има депутатски имунитет
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 4
    1
Андрей Бабиш
Снимка: БГНЕС

Чешките власти преустановиха разследването за корупция срещу Андрей Бабиш, който през следващите дни ще бъде номиниран за нов министър-председател. Причината е, че той беше избран отново за депутат и ще е необходима нова процедура за снемане на имунитета му.

Победителят на парламентарните избори в неделя беше разследван за злоупотреби със средства от европейски фондове. Бабиш заемаше и поста финансов министър в предишното правителство, но беше отстранен от поста заради разследването.

Андрей Бабиш търси партньори за бъдещ кабинет в Чехия Президентът ще му възложи мандат да състави правителство

След като получи най-голяма подкрепа на вота в неделя, Бабиш ще бъде натоварен да сформира правителство и през следващата седмица ще започне преговори за коалиция с останалите 7 партии в парламента.

Формацията “Действие на недоволните граждани” ще има само 78 депутати при необходимо мнозинство в парламента от 101 гласа. Центристката Гражданска демократична партия отказа да преговаря с популистите, така че им остават евентуални партньори като Пиратската партия, антиимигрантската “Свобода и пряка демокрация” или комунистите. 

Социалдемoкратите на досегашния премиер Бохуслав Соботка със сигурност също биха отказали коалиция с Бабиш.  

  • 4
    1
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре