От тази сутрин в Алепо е в сила „хуманитарна пауза" за евакуация на цивилните и ранените. Тя трябваше днес следобед да е приключила, но Русия реши да я продължи с още едно денонощие и дори с още няколко дни, ако бунтовниците не подновят сраженията.

Каква е ситуацията в Алепо - проспериращата някога икономическа столица на Сирия. Под контрола на опозицията са югоизточните райони и предградия. От пролетта те са обсадени от правителствената армия.

Там живеят около 250 хиляди души, за които се грижат едва около 30 лекари. За хората са отворени 6 хуманитарни коридора към онези части на града, където не се водят сраженеия..

Отделно, за онези бунтовници, които пожелаят, са гарантирани още 2 коридора да се изтеглят извън града към контролираните от други опозиционни групировки райони.

Аргументът на Москва за подкрепата на режима е, че част от града е под контрола на ислямисткото формирование „Джаиш ал-Фатах", което обединява няколко групировки. Най-мощната сред тях е бившето крило на „Ал Кайда” - Фронтът „Ан Нусра”. Няколко квартала се владеят от отряди на Свободната сирийска армия.

Разграничаването на умерената опозиция от ислямистите вече е предмет на консултации между Съединените щати, Саудитска Арабия, Катар и Турция.

„Снощи разговарях с президента Путин и обсъдихме ситуацията в Алепо. Той иска „Ан Нусра” да се махне от града. Обсъдихме как може да стане това и да се установи мир за населението”, заяви турският президент Реджеп Ердоган.

В контролираните от правителството квартали живеят около 1 милион души, които не са застрашени от хуманитарна катастрофа.