Компанията "Спейс екс" е в готовност да поднови мисиите си до Международнната космическа станция, чрез възвръщаемия си космически кораб "Дракон". Той предстои да бъде изстрелян с ракетата-носител "Фалкон 9", съобщават световните агенции.

"Фалкон" осъществи успешен старт на 14 февруари, като изведе в орбита десет малки спътника, след като миналия септември ракета от същия вид се взриви преди да бъде изстреляна.

"Дракон" ще стартира от историческата площадка 39А от космическия център "Джон Кенеди" близо до Кейп Канаверал в щата Флорида. Оттук тръгнаха мисиите на Аполо към Луната, както и космическите совалки в периода 1981-2011 година.

Снимка: Reuters

Товарният кораб ще пренесе до МКС над 2,2 тона товари и оборудване, като стартът е предвиден за 15:01 часа по Гринуич. Капсулата ще достигне до орбиталната станция в понеделник. При отлагане на изстрелването, нов опит може да бъде направен в неделя сутринта. Метеорологичната прогноза предвижда 70% благоприятни условия за полет в събота, когато е предвиден стартът.